Здравен инспектор: И в Гърция, и Турция през лятото има вируси

5708
Здравен инспектор: И в Гърция, и Турция през лятото има вируси
Снимка: Thinkstock

Не си правете илюзията, че ако отидете на море в Гърция или Турция не върлуват летни вируси. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

"Летните вируси не са характерни само за България, а за всички страни, особено в южната част на Европа. Впечатлението за някакво струпване на вируси по морето не е съвсем точно. То се налага на базата на това, че там са концентрирани голям брой хора, иначе тези заболявания ги има и във вътрешността на България", категоричен бе д-р Кунчев. Според него, обаче, ако се спазват правилата за лична хигиена, ползва се минерална вода и се подбират източниците на хранене, няма причина за безпокойство за почивката ни по Черноморието.

Наблюдава се бум на летните вируси

Типично за всяка година личните лекари отчитат бум на летните вируси. Според докторите най-уязвими са малките деца, тъй като тяхната им...

Специалистът поясни, че в момента се наблюдава обичайното сезонно увеличаване на заболеваемостта от летни вируси. Има известен ръст в сравнение с миналата година, но той не е съществен. От началото на година досега са регистрирани близо 11 000 случая на болни от вируси, което е сравнимо с бройката през други години.

По-интересен, според д-р Кунчев, е съставът на заболяванията, които формират тази голяма заболяемост, като най-разпространени са вирусните инфекции, предизвикани от една голяма ентеровирусна група, в която има много голям брой най-различни видове вируси, които обаче поради начина си на предаване и процес на заболяването, което предизвикват, са сходни един с друг. Голямата част от тях се предават преди всичко по фекално-орален път, което значи, че водещият механизъм е храна, вода, ръце или замърсени съдове. Трябва да погълнем определено количество вируси, за да предизвикаме заболяване и да се разболеем, посочи д-р Кунчев. Това е така, тъй като с няколко десетки или стотин вируса няма как да се разболеем, защото човешкият организъм е устроен така, че с определена доза имунитет се справя и заболяване не възниква.

"Почти всяка година, обаче се сблъскваме с факта, че през лятото, когато температурите са най-високи и е най-подходящият период за разпространение на вирусите и те се срещат много на често", допълни той.

"Това не са грипни заболявания, тъй като предаването не е по въздушно-капков път и не може с едно кихане или кашляне да заразим ефективно голям брой хора. Водещото е да спазваме лична хигиена, измиване на ръцете, винаги след посещаване на тоалетна и преди ядене, особено, ако сме навън. Важно е и обществената хигиена, защото ако консумирате замърсена вода или храна, където и да е в обществен обект, пак може да се получи заразяване", изтъкна д-р Ангел Кунчев.

Кувейт дарява милиони за борбата с ебола

Кувейт ще дари 5 млн. долара на Световната здравна организация за борбата й с разпространението на вируса ебола. Това съобщи АФП, ц...

При тези вируси практиката показва, че когато се зарази един човек в рамките на 10 дни част от хората около него също го прихващат. Заболеваемостта е висока, но пък протича много леко. В огромната част от случаите е с по-скоро компонент напомнящ на летен грип, а не толкова със стомашно-чревни разстройства.

"Хората страдат от дразнене, хрема, кашлица, повишена температура и отпадналост, които отшумяват до 2-3 дни. Затова и много от болните не търсят лекарска помощ. Съветът ми обаче, е когато се отнася до деца до 5-6 години или хора с хронични заболявания, да бъдем по-внимателни. Хората с добро здравословно състояние обикновено го изкарват "на крак"", каза главният държавен здравен инспектор. Той поясни, че ако има по-тежки прояви на повръщане или домашно-чревно разстройство, обикновено трябва да се приема някакъв медикамент, който да подпомогне организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com