Здравен експерт за ебола: Медийната истерия е най-вредна

22622
Здравен експерт за ебола: Медийната истерия е най-вредна

Най-важното е да се докаже в такива случаи има ли вирус. Абсолютно сигурно е, че дадената ни проба е отрицателна, потвърди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ако пробата беше положителна, ние знаем къде в чужбина да я пратим за потвърждение, посочи Кантарджиев пред Нова телевизия. При отрицателна проба няма нужда от потвърждение.

Отпаднаха съмненията за ебола у българина, завърнал се от Сиера Леоне

Резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса ебола. То...

Засега не е ясно от какво точно е болен пациентът – ясно е, че имал хронични заболявания и инфекциозни проблеми. Симптом е по-високата температура – 37,5 градуса. Най-важното обаче е след като сте били в държава, където има риск от ебола, и имате някакви оплаквания, да се обръщате към здравните служби, каза здравният експерт.

Човекът, който стана причина за паника, е повикал линейка от „Токуда”. А след това видях колеги, които са го преглеждали да дават интервюта, облечени в някакви санитарски будьоновки, а не в съответното защитно облекло. Най-опасно е болен от ебола да не повърне върху здрав човек. Опасно е при отворени ранички, в които може да попадне вирусът. Също и ако болен се закашля и те наплюе с кървава храчка, обясни Кантарджиев.

Изводът от цялата история е, че пациент, при когото има риск от ебола, не трябва да се разкарва по различни болници, а да отиде директно във ВМА. И най-важното – да няма медийна истерия, подчерта Кантарджиев. Той категорично заяви, че не може да се скрие информация за болен, защото това нарушава превенцията чрез карантина. Карантината преди години се разбираше колко е важна и се приемаше, спомня си Кантарджиев.

Стана ясно и, че 25-те души, останали под карантина, ще бъдат пуснати. Някои от тях вече са си тръгнали от ВМА. Проф. Кантарджиев припомни, че поставянето под карантина не се отнася само до ебола. Такава болест например е била едрата шарка. Седиш 21 дена под карантина, защото това е човешкият опит – доказано е, заяви проф. Кантарджиев.

ВМА на крак заради съмненията за ебола

ВМА е на крак заради слуха за пациента с ебола. Доцент Камен Плочев разкри, че е изпратена линейка за шестимата, които са контактували...

Оказа се, че снощният сигнал за ебола е тръгнал заради това, че в спешното отделение на „Токуда” други пациенти са чули думичката „ебола” и са се обадили на познати и медии. Оттам е тръгнала вълната. Щяхме да съобщим, дори и да не беше изтекла така информацията, увери Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com