Заседанието на НЗОК се провали, Румяна Тодорова е убедена в нуждата от актуализация

26776
Заседанието на НЗОК се провали, Румяна Тодорова е убедена в нуждата от актуализация
Снимка: БГНЕС

Без ново решение приключи извънредното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, предаде БГНЕС.

Свиканото заради изискани от здравния министър Таня Андреева допълнителни мерки за съкращаваме на дефицита в касата продължи около час и бе провалено поради липса на кворум след напускането на представителя на КТ "Подкрепа" Тома Томов.

"В чисто оперативен план заседанието приключи. Кворумът от шестима беше нарушен с моето излизане. КТ „Подкрепа” взе становище и една декларация, че ще напуснем заседанието, защото категорично не сме съгласни с опита топката отново да се прехвърли на Касата", заяви Томов, след като напусна.

По думите му, НЗОК и Надзорният съвет са направили всичко, което е следвало от гледна точка на закона, за да се поиска актуализация на бюджета. В тази връзка на 23 юни, когато бе гласувано искането за промяна в бюджета на касата, беше гласуван и приет доклад от 130 страници, който описва актуалната ситуация по перата, в които има най-голям дефицит и какво се очаква да се случи до края на година. Този доклад е приет, е публикуван на сайта на НЗОК и към него има резюме от няколко страници, обясни Томов. „Изумени и изненадани сме от желанието да се искат допълнителни мерки в средата на годината, когато очевидно, че парите няма да стигнат. Това го предрекохме в самото начало и не подкрепихме бюджета на НЗОК, когато той се приемаше миналата година”, каза още Тома Томов, цитиран от Агенция "Фокус".

Пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви категорично, че актуализация на бюджета на касата е абсолютно необходима, независимо от възможността дефицитът да бъде намален с около 30 млн. лева като резултат от вече предложени мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com