Възстановяването на здравни осигуровки ще е за 5 години назад

23011
Възстановяването на здравни осигуровки ще е за 5 години назад
Снимка: Getty Images / Guliver

За да възстановят здравноосигурителните си права, гражданите ще трябва да платят дължимите осигуровки за пет години назад, решиха депутатите от парламентарната здравна комисия.

Предложението на МЗ в Закона за здравното осигуряване предвиждаше да се плащат дължимите суми от 2000 г. досега, но то беше отхвърлено единодушно от народните представители. Това се очакваше, тъй като според данъчноосигурителния процесуален кодекс давността на данъците и осигуровките у нас е пет години, след което дължимото се опрощава.

Вече проверяваме здравните си осигуровки и през мобилно приложение

Министерството на финансите и Националната агенция за приходите пуснаха безплатно приложение за мобилни устройства с Android. За момен...

В момента законът казва, че за неосигурени се смятат тези, които дължат вноски за последните три години. До края на тази година ще има и гратисен период, в който длъжниците да могат да възстановят правото си да ползват платени от здравната каса услуги по настоящия ред, т.е. да внесат осигуровки за три години назад, предаде КРОСС.

Депутатите отхвърлиха предложението на Семир Абу Мелих от ГЕРБ да се даде възможност на пациентите да подават онлайн жалби до здравната каса. В момента недоволните от лечението, поето от НЗОК, могат да се жалват само като подадат оплакването си на място в съответната районна здравна каса и получат входящ номер. Идеята на депутата беше т. нар. уникален код за достъп, какъвто е издаден на всички здравно осигурени, да може да служи и като начин за подаване на жалба. В него в момента е разписана цялата информация за това какво лечение е получил всеки, а кодът се получава лично от РЗОК. Абу Мелих искаше кодовете да се раздават от личните лекари и през тях да се влиза в информационната система на НЗОК и да се подават и жалби. Здравната комисия обаче отхвърли и двете предложения, защото касата нямала пари да плати на личните лекари за раздаването на кодовете, а софтуерът й не можел да приема жалби.

Не мина и идеята на Абу Мелих да се спират до изясняване на случая плащанията към болници за лечение, за което пациент е подал жалба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com