Всяко десето бебе у нас се ражда с наднормено тегло

29141
Всяко десето бебе у нас се ражда с наднормено тегло
Снимка: БГНЕС

Всяко десето бебе у нас се ражда с наднормено тегло. В последно време броят на малките великани се увеличава, което говори, че все повече майки имат здравословни проблеми, коментират лекарите. Стотици новородени над 4 кг са се появили на бял свят от началото на годината в страната. Точно на Великден в Хасково проплака бебе с умопомрачителни мерки - 5,1 кг и 54 см. Юнакът Мартин е най-едрото дете, раждано в местното отделение за последното десетилетие. Националният рекорд продължава да се държи от 7-килограмовия Миглен, който се роди в Бургас през 2011 г.

Над нормата се водят всички бебета, родени над 4 кг. У нас няма точна статистика за броя им, но специалистите смятат, че са около 10% от всички новородени.

Раждането на наднормено дете е сигнал, че майката вероятно е развила т.нар. гестанционен диабет. Той се появява по време на бременността на хормонална основа и изчезва след раждането. Бременната трябва да изследва нивата на кръвната захар около 28-та гестационна седмица. Необходимо е да проследява и захарта в урината си, съветват лекарите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com