Все повече деца имат проблеми с четенето и писането

58775
Все повече деца имат проблеми с четенето и писането
Снимка: Getty Images/Guliver

Между 25 - 28% от децата в предучилищна възраст във Варна са с комуникативни нарушения. Това каза Лиляна Лазарова, директор на Логопедичен център – Варна.

Ежегодните изследвания на специалистите показват, че няма фрапиращо увеличение на нарушенията през последните 5-6 години. Процентът на децата с комуникативни нарушения в начална училищна възраст е около 15,%, добавя още агенция Фокус.

Едва 16 учебни дни през май

Само 16 учебни дни ще имат учениците през май. Изпити, избори и празници ще осигурят на децата 15 почивни дни през месеца, в който ос...

Лиляна Лазарова коментира, че се наблюдава тревожна тенденция по отношение на разпределението на тези нарушения. Повишава се процентът на по-тежката речева патология. В тази категория са общото недоразвитие на речта, проблеми в усвояване на процесите четене и писане, заекване (на фона на множествените нарушения). Обезпокояващо е, че именно тези по-тежки и комбинирани нарушения са нараснали до 16% и тази тенденция се затвърдява през последните 10 години.

В предходни години, тези по-тежки нарушения са достигали едва 2-3 %. Лиляна Лазарова подчерта, че големият проблем е в липсата на финансов ресурс, което не позволява наемането на необходимия брой специалисти и съответно своевременното терапевтиране на децата с речеви проблеми.



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com