Внасяме липсващи ваксини от Турция

14212
Внасяме липсващи ваксини от Турция
Снимка: Thinkstock

Проблемът с ваксините е решен. Вече имаме подписано споразумение с правителството на Турция за дарение и 5 и 6-валентинте ваксини за имунизационния календар са осигурени. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, съобщи БГНЕС.

Ваксините са 100 000 на брой, същите като миналата година и от понеделник ще са на територията на България, увери Москов. "Благодаря на турските колеги за това дарение. Когато има реална нужда хората си помагат. Проблемът вече е решен. Българските фирми не се явиха на търга и бяхме принудени да търсим друг начин", каза той.

Ебола - желаната от САЩ епидемия

На 16 септемри, 2014 година лауреатът на Нобелова награда за мир Барак Обама гръмко обяви "война на ебола" и прати в Западна Африка три...

Стана ясно, че ако има искане от страна на турската държава за ваксини, ние ще осигурим за тях нужната бройка.

Москов посочи, че това дарение е за годишната нужда за ваксиниране на всяко едно дете за имунизационния календар.

"За следващата година още от рано ще очакваме фармацевтичната индустрия да влезе в преговори, но държавата няма да се подава на изнудване. Пратихме писма до тези фирми и ги питахме дали има готовност да се явяват на търг. Получихме отговор за това, че има производствени трудности, че някакви количества в някакъв период от време ще направят. Но, когато държавата трябва да осигури имунизационния календар на децата няма как да влиза в договорености за няколко, някога", категоричен бе здравният министър.

Той поясни, че е щял да приеме отговора на фирмите, ако този производствен проблем е обхванал и други европейски държави. По думите на Москов, обаче, в държавите от стара Европа няма такива проблеми.

В девет европейски държави ваксините са задължителни

Българските родители поискаха свобода на избора когато трябва да поставят ваксини на децата си. Така те се присъединиха към участниците...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com