В парламента успяха да се скарат още за уж ясния бюджет на НЗОК

24594
В парламента успяха да се скарат още за уж ясния бюджет на НЗОК
Снимка: БГНЕС

Нашето предложение е за 80 млн. лева и то е в подкрепа на политиката, която предлага министърът на здравеопазването. Това каза бившият социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов.

Адемов припомни, че Петър Москов иска да раздели медицинската помощ на спешна, на тази, която НЗОК заплаща базовата медицинска помощ за социално значими заболявания и тази, която да се заплаща от доброволни фондове.

Министър Москов начерта три пакета мерки в здравната реформа

Днес се проведе първото заседание на Висшия медицински съвет към министъра на здравеопазването. То се проведе в сргадата на Министерсто...

"Ако искате да подкрепим с бюджета на НЗОК предложението на министъра, това са текстовете, с които трябва да го направим. Предлагаме онези 80 млн. лева, които първоначално бяха в бюджета на НЗОК и министърът на здравеопазването с писмо до министъра на финансите отне от бюджета на НЗОК, да се върнат обратно там, където им е мястото", уточни Адемов.

"Как да подкрепим министъра на здравеопазването? Не го подкрепяте. Подкрепяте предложение на ГЕРБ със 190 млн. лева да увеличим авансово средствата за болнична и доболнична помощ. Това, което правим ние като предложение, което е 80 млн. лева, не го подкрепяте", възмути се Адемов.

По думите му, подкрепя се авансов разход, който да бъде за сметка на т.нар оперативен резерв. „Искате 170 млн. за болнична помощ, за първична помощ 5 млн. лева, за специализирана 10 млн. лева. Извънболничната помощ е тази, която може да се ангажира с профилактика, с всички проблеми, свързани с това да не стигаме до скъпата болнична помощ. вие не подкрепяте 80 млн. лева, които искаме ние. Предлагате ни авансово да могат да се харчат пари от оперативния резерв, за които ние даваме начин как да се изхарчат. Не повтаряйте нашите грешки, уважаеми дами и господа“, каза още Хасан Адемов.

Малко по-късно Москов се заяде, че мерките му не се подкрепят, защото "Лимончо, Портокалчо или както там искате да го наричаме, остава в болница извън нужда, тъй като синът му от Канада се обажда да остане". Москов не използва лични имена, за да не предизвика реплика, но Мая Манолова се качи на парламентарната трибуна и нападна Москов, че говорел не по темата. Здравният министър визираше източване на болници от техните директори чрез Здравната каса.

Бюджетът на НЗОК мина без изменения на второ четене на ниво комисия

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 г., пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване