Уволнените директори на болници с нови обвинения към Москов

11603
Уволнените директори на болници с нови обвинения към Москов
Снимка: БГНЕС

Уволнените от Петър Москов директори на Окръжна болница и болница "Св. Ив. Рилски" в София отговориха публично на обвиненията на здравния министър срещу тях.

В студиото bTV д-р Димитров отново заяви, че решението парите на болницата да бъдат внесени в КТБ е било на председателя на Съвета на директорите, а не лично негово, тъй като той няма право да разпределя повече от 51% от средствата.

Шефът на "Св. Екатерина": Приватизацията на болници трябваше да се случи преди 20 години

Приватизацията на болниците трябваше да се случи преди 20 години. Здравната система тогава е имала огромна нужда от инвестиции. Ако тов...

"Съжалявам, че се стигна дотук. Ако беше така аз сам щях да си подам оставката", добави още д-р Димитров.

По казуса с МБАЛ "Св. Ив. Рилски", бившият директор д-р Дечо Дечев обясни, че е била направена поръчка за три апарата – за лъчетерапия, рентгенов и ядрено магнитен резонанс, като стойността на поръчката е била 9 млн.лв. След като лично Москов одобрява техническите спецификации, поръчката е одобрена. По-късно обаче кандидатът оферира с 200 млн. повече от първоначално обявената цена.

Д-р Дечев предлага на здравният министър два пъти да се прекрати поръчката, като пет дни след второто предложение той е уволнен. После влиза в лични дълготрайни преговори с фирмата – и явно фирмата е предоставила сериозни аргументи, тъй като Москов се съгласява с това сумата да бъде повишена. Комисията отказва да сключи договор за два от апаратите и по този начин сумата пада, поясни още д-р Дечев.

Дечев уточни още, че производителят на рентгена е в Италия, а не Китай, както вчера здравният министър обяви. Така за сумата от сумата от 9 млн, 300 хил., вместо да се купят три апарата се купува един, а в договора няма нито едно изречение за дарение, твърди още д-р Дечев.

Москов реши МЗ да плаща таксите на дефицитните специалности

Министерството на здравеопазването взе решение да заплати 274 460 лв. за таксата за теоретично и практическо обучение на 221 специали...

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването Петър Москов обвини д-р Дечо Дечев, бивш директор на болница "Св. Иван Рилски", в това, че само за два месеца е спряна обявена от Дечев обществена поръчка за китайски рентгенов апарат за 700 хил. лв., а новата поръчка прекратява договора и договаря най-модерния рентгенов апарат, като безплатна прибавка към друга голяма сделка. Освен това новото договаряне на храненето е спечелено от оферта с 200 хил. лв. по-малко от предишната, твърдеше още Москов.

Някакви такива хора като пеперуди ходят и обясняват какви добри хора са и колко е лош министърът, възмути се вчера министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com