Таня Андреева: Здравна реформа не се прави, прави се стъкмистика

5856
Таня Андреева: Здравна реформа не се прави, прави се стъкмистика
Снимка: БГНЕС

Важно е в здравеопазването да няма двоен аршин. Може би си спомняте, че ние говорихме както за реформа на „Спешна помощ”, за реорганизация на работата на НЗОК, за електронна здравна карта. Тогава се викаше „оставка”, сега за същото нещо се казва „реформа”. Сега трябва да има подкрепа за всеки здравен министър – 7,5 млн. души са потърпевши, ако нещата не вървят. Не мога обаче да кажа, че се усеща подобрение в системата на здравеопазването, коментира здравният министър от кабинета „Орешарски” Таня Андреева в „Лице в лице” на bTV.

Андреева похвали Москов за работата по електронната здравна карта, защото това било приемственост. В същото време електронното здравеопазване не напредвало, макар че Андреева била работила за това, но тогавашният финансов министър Петър Чобанов спрял дейността. Тя припомни как по нейно време се инкриминирали нападенията срещу лекарите, била направила концепцията за „Спешна помощ”. Не е работа на здравния министър да организира полицаи да ходят с линейките - тук и вътрешният министър има роля, смята Андреева.

Москов: Затягаме контрола, съжалявам, че легитимирах лицето за борба с хепатит

Ако не медиите са казали, че родилките ще им се наложи да стискат заради новата методика за финансиране на болниците, а лекар го е напр...

На никого сега не му е ясно какво ще е листа на чакащите. Дали по медицински критерии ще се определя кой ще чака и кой не или когато свършат парите за болниците ще се чака. Нека се спре със спекулацията, че се прави за реформа. Реформата стартира, когато болниците станаха търговски дружества. Сега Москов заявява мерки за подобряване на сега съществуващата здравна система. Това не е реформа, не е радикално реформаторско действие. Реформаторското е да се промени системата, да се даде избор на пациента. Сега се прави стъкмистика да се запушат финансовите дупки, подчерта Андреева.

По думите на бившия здравен министър има вече намаляване на финансирането в здравната система. Тя цитира статистика, че всяка година расте финансирането на здравеопазването, но недоволството се увеличава. На въпрос защо се случва така, Андреева отговори, че първо – няма ясна визия, второ – стабилно политическо управление, за да се направи реформа и трето – пари и време. Никой министър дори за един мандат не може да започне и завърши здравна реформа, категорична беше Андреева.

Според Андреева от истинска реформа в здравеопазването се страхуват политиците и различни лобита – фармацевтичната индустрия, някои пациентски организации, които били лобисти. Не познавам лекар, който умишлено да иска да навреди пациент, каза Андреева и добави, че в здравната система имало и директори на лечебни заведения, които не се грижат за болниците, които управляват. По думите на бившия здравен министър се провеждали търгове не в интерес на определени болници. Бих дала информация на ДАНС и прокуратурата, ако ме попитат конкретно за тези лобита, добави Андреева.

За финал Андреева пожела на Москов да не стане заложник на лобита. Може да бъде притиснат политически, може медийно. По мое време имаше сигнал за журналисти, които са притискани да изнасят неверни неща за здравеопазването и трябваше после да обяснявам, оплака се бившият здравен министър.

Председателят на БЛС категорично против по-малкото пари за медицинска дейност

Намаляването на цените на медицинските дейности е неприемливо, защото това означава лекарите да работят допълнително. Чрез намаляване...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com