Световен ден на психичното здраве

46287
Световен ден на психичното здраве
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всяка година на 10 октомври се отбелязва Световният ден за психично здраве. Той се провежда с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) с цел информираност на обществото за проблемите на психическото здраве.

За първи път Денят е отбелязан през 1992 година.

Учените установиха причините за шизофренията и 8 нейни разновидности

Шизофренията има осем разновидности, като всяка една от които е обусловена от своя вид генетично разстройство. До този извод са стигнал...

По данни на СЗО всеки четвърти човек на планетата страда от психично разстройство. А тези от тях, които не получават квалифицирана помощ е много висок. Най-разпространените разстройства днес са – синдромът на хроничната умора, депресията, неврастенията и истерията.

През тази година СЗО темата на Световния ден на психичното здраве е „Животът с шизофрения”.

Повечето случаи на това заболяване се подлагат на лечение и хората могат да водят пълноценен живот, както и да бъдат интегрирани в обществото. 26 млн. души в света са шизофреници.

Болестта съкращава живота на болния и е една от водещите причина за инвалидност в света. Почти 50% от болните от шизофрения не получават необходимото им лечение и помощ, а 90% от тях живеят в развиващите се страни.

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения

Около 70 хил. българи страдат от шизофрения. Половината от тях са в тежко състояние, обяви в ефира на Нова телевизия д-р Цветослава Гъ...

Рискът от развитие на шизофрения е особено висок в младежка възраст – тогава той е 3-4 пъти по-висок, отколкото в друга възраст. Между 10-19 години са повечето случаи на поява на заболяването, като при момчетата рискът е 1,5 пъти по-висок, отколкото при момичетата.

За шизофренията са характерни бълнуването – погрешни и много устойчиви убеждения, които са аномални. При заболяването са разпространени и слуховите халюцинации – възприемането на несъществуващи звуци, възможни са и зрителни и тактилни халюцинации.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване