Според вирусолога Радка Аргирова бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск

4568
Според вирусолога Радка Аргирова бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск
Снимка: Getty Images/Guliver

Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, смята вирусологът д-р Радка Аргирова, информира "Дарик нюз". „Децата на пристигащите семейства не са ваксинирани изобщо, тъй като техният национален имунизационен календар не работи. Не знаем с какво са заразени и какво могат да пренесат”, каза във Велико Търново медикът. Тя посочи, че голяма част от бежанците се ваксинират в турските лагери, но не са обхванати на 100%. Според нея единственият сигурен начин да бъдат предпазени българчетата е те да бъдат ваксинирани.

Опасенията на вирусолога сподели и депутатът Нигяр Джафер, която е член на здравната комисия в Народното събрание. Тя определи бежанската вълна като истинско изпитание за здравните системи на европейските страни. „Вече сме наясно, че бежанците нямат никакви ваксинации, което ще постави и редица финансови и организационни проблеми”, посочи тя.

Квотният принцип за бежанците не е обмислен добре, смята Калфин

България ще настоява за конкретни ангажименти в Европа за справяне с бежанската криза, заяви в Силистра вицепремиерът Ивайло Калфин. То...

Велико Търново бе домакин на мащабен здравен форум, посветен на ваксините. Дискусията се организира от Фондация „Мост”. Събитието уважиха заместник- кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директорът на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" д-р Росица Димитрова, изтъкнати лекари и експерти.

По време не срещата бяха поставени редица актуални въпроси, сред които и антиваксиналните настроения в страната. „Ние трябва да обучим нашите лекари, да им кажем ползите от имунизациите, какви са страничните действия и противопоказания. Всичко това трябва да почива на истинска научна основа и знание”, категорична бе д-р Радка Аргирова. Тя подчерта, че ваксината е единственият начин за предпазване от редица болести, особено от тези предавани по въздушно- капков път.

„Ние не можем да се изолираме от живота - всички пътуваме в градския транспорт, ходим на кино, срещаме се с хора. Ние сме обществени същества”, обясни вирусологът. По нейни думи ваксиналното дело се разширява в световен мащаб, а днес се разработват имунизации дори срещу затлъстяване, хипертония, диабет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване