Служебният здравен министър чисти неразбориите на Андреева

29255
Служебният здравен министър чисти неразбориите на Андреева
Снимка: БГНЕС

Разчистването на наследството на бившия здравен министър Таня Андреева продължава. След като възстанови на работа уволнени от нея ръководства на големи болница, включително шефа на "Пирогов" доц. Стоян Миланов, сега новият здравен министър д-р Мирослав Ненков се захваща с обществените поръчки и вече обяви, че ще ревизира част от тях.

Сред най-значимите поръчки са търгове за здравна информационна система, за доставка на нови коли за Спешна помощ, за оборудване на спешните отделения на болниците и др. Те бяха насрочени от Таня Андреева часове преди да сдаде поста, а други във времето, когато кабинетът беше в оставка. Категорично сигурно е, че първата ревизирана поръчка ще бъде тази за информационната система, която е за 10 млн. лева, информира агенция ПИК.

Д-р Райчинов: Парите за болниците ще стигнат до октомври

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира, че са осигурени финансови средства болниците да работят нормал...

Министър Ненков вече е имал среща с екипи от столичната Спешна помощ, която е негов приоритет.Той смята да търси варианти за прерайониране или премахване на районирането на болниците. Така ще може спешните случаи и пациентите с най-належаща нужда от здравна помощ да бъдат карани до най-близкото лечебно заведение, а не да има връщане заради район. В момента пациентите се карат в клиника по местоживеене, но болницата може да откаже прием.

Освен това д-р Ненков смята да потърси възможности за увеличаване на заплатите на работещите в линейките. Досегашният директор на Спешна помощ д-р Георги Гелев, който е в болничен, ще може да се върне на поста си, стига да има възможност да работи пълноценно, каза още служебният министър. Стачката в Спешна помощ преди два месеца започна именно заради уволнението на дългогодишния директор.

Д-р Ненков обеща още, че ще има промени във Фонда за лечение на деца, ще се търсят средства за заплащане на терапията и вероятно през следващата седмица ще има нов директор. В наследство той получи фонд с вече изхарчени средства и с опит общественият съвет да няма глас и съответно да липсва прозрачност при вземането на решения в институцията. Служебният министър се ангажира да търси вариант за финансира довършването на ремонта на детската реанимация в "Пирогов".

Като други, стратегически приоритети, д-р Ненков посочи довършването на два документа към здравната стратегия - екшън план за самата стратегия и националната здравна карта.

Няма нужда да уведомявам, когато уволнявам, смята Таня Андреева

Съмнение, че смяната на доц. Стоян Миланов е сменен от бившия здравен министър Таня Андреева заради обществена поръчка за модернизиране...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване