Шоколадови бонбони, сладолед, газирани напитки - всичко отива на поскъпване с нов данък

11203
Шоколадови бонбони, сладолед, газирани напитки - всичко отива на поскъпване с нов данък
Снимка: БГНЕС

Подробностите около известния досега данък „вредни храни“ бяха оповестени от здравния министър Петър Москов и спортния министър Красен Кралев на специална пресконференция. Налогът всъщност носи името „Данък обществено здраве“ и тепърва трябва да бъде одобрен както от Министерския съвет, така и от парламента.

Съгласно предвидените текстове, които все още не са качени на сайта на здравното министерство и не ясно кога ще се случи това, продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин, ще поскъпнат. Най-сериозно увеличение на цената се чака при имитациите на млечните продукти – 80%, а газираните напитки ще поскъпнат с 31%, информира БНР. От "Дарик" съобщават и с по-голяма конкретика - 150 гр. бисквити ще поскъпнат с 97 стотинки. Енергийните напитки ще скочат с 55 стотинки за бройка, а цената на порция картофи, пържени в растително масло, ще се увеличи с 1,12 лв.

Скандал за данък "вредни храни" - ще се облага ли и хлябът?

Хлябът е храна, която е включена в рамките на „данък вредни храни”. Това смята председателят на Асоциацията на хлебопроизво...

Ще се облагат чипсове, снаксове, сухи супи, бульони, газирани напитки и такива, съдържащи кофеин, шоколадови бонбони, шоколад, както и сладоледи. Очаква се да поскъпнат дори баничките, ако са приготвяни в и с трансмастни киселини. Процентът, с който ще бъдат увеличавани цените на тези храни, ще се определя индивидуално спрямо количеството сол, захар или кофеин, които съдържа даден продукт над определената норма.

Хлябът, млечните продукти, плодовете и зеленчуците няма да се облагат с данък. Няма да поскъпват и соковете, които са над 40% натурални.

Уточнението за хляба беше направено изрично, след като председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева се закани да иска оставката на Москов, защото бил казал, че ще има налог и върху насъщния. Не е ясно обаче каква ще е позицията на Кукушева след като стана ясно, че може да има поскъпване на баничките, в които има трансмамазнини.

Очакваните средства, които ще бъдат събирани от този данък в отделен фонд, са в порядъка на 120 млн. лева годишно. Предвижда се 20% от тези пари да се вложат в изграждане и реконструкции на физкултурни салони в училищата. Други 20% ще бъдат пренасочени, за да се подобри храненето в същите училища. Останалите 60% ще се харчат за борба с хроничните незаразни болести, какъвто е примерно диабетът.

Известен наш диетолог се обяви против данък "вредни храни"

Въвеждането на данък „вредни храни“ е неефективна мярка за справяне с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване