Шефът на БЛС: Сливането на болници трябва да е пожелателно

5782
Шефът на БЛС: Сливането на болници трябва да е пожелателно
Снимка: Thinkstock

Национална здравна карта трябва да бъде изработена. Проблемът с акредитацията е възможният субективизъм, проявяван на комисиите. Сливането на болници трябва да има пожелателен характер. Щом едно лечебно заведение дава комплексност в лечението, не виждам защо то трябва да бъде сливано. Всеки бъдещ ръководител на болница трябва да притежава квалификационна степен магистър по Здравен мениджмънт. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по повод предложената здравна реформа пред националното радио.

По думите му националната здравна карта трябва да се случи, защото няма друг начин да се докаже качеството на едно лечебно заведение.

БЛС няма да се съгласи с намаление на парите за клинични пътеки

Българския лекарски съюз (БЛС) няма да се съгласи да се намалят средствата за клинични пътеки, които са недофинансирани, при положение ...

"Проблемът с акредитацията също е субективизмът. Никой не може да гарантира на този етап, че акредитационните комисии са най-добрият начин за поставяне на оценки, даващи възможност за сключване на договор с регионалните НЗОК. Съществува обаче съмнение, че тези комисии могат да бъдат субективни. Да не се залага много на акредитацията, ако се решава Здравната каса с кое лечебно заведение да сключи договор", каза д-р Грозев.

Според него пациентите и тяхната убеденост в качеството на колектива в болницата решават по най-добрия начин.

Във връзка с отнетото разрешение за работа на болница "Папуров“ Търговище д-р Грозев обясни:

"След дълга проверка, която е започнала през 2007 години, стана ясно, че някои лекари са пристъпили закона. Решението, вероятно, ще бъде обжалвано от страна на болницата. За съжаление тук страдат и пациенти и заради постъпки на дадени лекари, страдат всички. БЛС ще помогне колегите, които са пострадали в тази ситуация, да намерят реализация на друго място. Ние ще се стремим да помогнем на колегите. Управителният съвет и аз лично ще разговарям с директорите на други лечебни заведения и ще съдействам колегите ни да бъдат наети на работа."

Венцислав Грозев е новият председател на Българския лекарски съюз

Новият председател на Българския лекарски съюз е д-р Венцислав Грозев. Това е решил БЛС след провеждане на балотаж между д-р Венцисла...

Той каза още, че в най-скоро време на събор на БЛС, който е висшата форма на власт в Съюза, ще бъдат предложени променим в Устава на Централната етична комисия, така че тя да бъде изпълнена със съдържание. На този етап действията ѝ имат само препоръчителен характер към регионалните комисии.

Според него "ловът на вещици“ в българското здравеопазване не е най-добрият начин за контрол и управление от страна на министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване