Шефът на "Александровска": Болницата е стабилна, не допуснахме фалит

11545
Шефът на "Александровска": Болницата е стабилна, не допуснахме фалит

Приватизацията на болници или създаването на възможност за публично-частни партньорства биха дали глътка въздух на здравеопазването - тезата е на директора на болница „Александровска" доц. Костадин Ангелов с уговорката обаче, че решението е политическо и вече има анонси за оттеглянето на това предложение.

Той подчерта, че ръководената от него болница е в стабилно финансово състояние, въпреки дълговете, които се трупат от дейности, които не са заплатени, предаде Дарик.

Уволненият директор на МБАЛ Св. Ив. Рилски: Това, че съм опозиция ми взе главата

В петък бях в отпуска и по време на отпуска разбрах че съм освободен. Това каза през БТВ уволненият директор на МБАЛ Св. Ив. Рилски д-р...

Здравното министерство с всички свои структури има достатъчно лостове, за да гарантира качеството на медицинската услуга както в държавните, така и в частните болници, коментира директорът на УМБАЛ „Александровска". „Частните средства не само няма да навредят, те ще помогнат на здравеопазването или чрез приватизация или чрез публично-частно партньорство", допълни д-р Костадин Ангелов.

Д-р Ангелов напомни, че още миналата година е заявил позицията си за това, че броят на болниците в страната може да бъде намален като те се обединят в мултиболнични комплекси. От „Александровска" запазиха обаче мълчание в разгара на дискусията за и срещу сливането й с болница „Св. Иван Рилски", чиито доктори протестираха. Доц. Ангелов беше категоричен, че не са мълчали от страх, а не са искали да влизат в диалог с колеги и няма да кажат лоша дума за колегите си.

Шефът на Александровска не скри огорчението си от коментарите на колеги от „Св. Иван Рилски", като подчерта, че най-неприятни са хулите между хората в бели престилки. Иначе на обвиненията за задлъжнялост на лечебното заведение той напомни, че през 2013 г. е заварил болницата с 4 млн. лв. задължения и 27 млн. лв. счетоводна загуба, което практически означавало декапитализация и фалит.

„Успяхме да предотвратим фалита. Тази година увеличихме капитала на дружеството с почти 12 млн. лема и можем да кажем, че няма опасност тя да фалира. В момента задълженията са около 10 милиона, но трябва да се отбележи, че болницата е разположена на 257 декара, тя има 22 сгради, 31 медицински специални и някои от уникалните й дейности водят до трупане на загуба", отбеляза директорът на лечебното заведение.

Москов освободи директора на УМБАЛ "СВ. Иван Рилски"

Директорът на УМБАЛ "СВ. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев от днес е освободен от съвета на директорите на здравното заседание. Протоколът за...

Размера на дълга го увеличавали дейностите, които не са финансирани. Само един от примерите - годишно през реанимациите на „Александровска" минават около 6000-7000 пациенти и след намалената субсидия се трупа около 2 млн. лева загуба всяка година.

Д-р Костадин Ангелов отбеляза, че има случаи, в които приемат пациенти и над т.нар. лимит, защото 51% от пациентите били от страната и голяма част от тях ще бъдат лишени от лечение, ако бъдат върнати или отложени. „Те имат пари да дойдат до София, да си платят потребителската такса и да си отидат - осъзнаваме и социалната си роля", коментира директорът на болницата.

В „Александровска" не се страхували от оценката на пациента и във всяка клиника има кутия за мнения и препоръки. Антикорупционната им стратегия предвиждала гореща линия и поща, чрез които също да се приемат сигнали.

Заради застаряването на професията, УМБАЛ „Александровска" държи на младите лекари. В момента в болницата работят около 220 специализанти и близо 60 докторанти. 65 от специализантите са назначени по Наредба 1, което ще струва на болницата около 1 млн. годишно - инвестиция, която по думите на директора е важна. В лечебното заведение функционира и Съвет на младите лекари - консултативен орган, който се събира веднъж в месеца.

Безплатни кардиологични прегледи за дами в "Александровска"

По повод Международния ден на жената - 8 март, на 6 март в кардиологичните кабинети на ДКЦ "Алексадровска" ще се проведат профилактич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com