Шарков успокоява: С пръстовия идентификатор и трети братовчеди ще ви вземат лекарствата

5731
Шарков успокоява: С пръстовия идентификатор и трети братовчеди ще ви вземат лекарствата
Снимка: БГНЕС

С пръстовия идентификатор, който от здравното министерство се канят да въведат и в аптеките, дори „роднини до трето коляно” ще могат да ни вземат лекарствата. Това заяви заместник-здравният министър Ваньо Шарков, цитиран от в. „Сега”.

Пръстовият идентификатор е една от екстравагантните идеи в здравната реформа. Идеята е лекарства, които се плащат от НЗОК, да отиват само за пациенти, на които са предписани. Пръстов идентификатор се предвижда и за болниците, за да няма измами с клиничните пътеки и броя дни на прием.

Без болнични лимити догодина, но само ако парите за НЗОК стигнат

Налагането на болнични лимити може да отпадне догодина, но само ако проектобюджетът на НЗОК за 2016-та година бъде изпълнен, информира ...

"Може съвсем спокойно на всички хора от вашата фамилия да взимате лекарствата от аптеката, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата", поясни Шарков. Той го стори, за да обясни съвсем резонната хипотетична информация какво ще прави например 96-годишна баба с ишиас и парализиран крак, която трябва да си вземе предписано с отстъпка от Касата лекарство и как такъв пациент ще стигне до аптека.

Стана ясно и, че от догодина по-големите болници ще имат предимство при сключването на договори с НЗОК. Това ще се взема предвид като критерий, ако в другите критерии има равенство.

В здравната реформа сключването на договори между болниците и НЗОК ще се определя по все още изготвяща се национална здравна карта, която да определи в къде колко и какви болници има, за да се изяснят здравните потребности на всеки регион. Където болниците са повече, НЗОК ще сключва договори само с някои, като досега прокламираните критерии бяха от медицинско естество - смъртност, усложнения, повторни хоспитализации за едно и също заболяване. Сега се оказва, че ще се следват нивата на компетентност. За най-високите нива на компетентност болниците трябва да имат най-много апаратура и квалифициран персонал, т.е. да могат да поемат всяко заболяване по съответната специалност. Вече е ясно и че около 3000 легла у нас са над потребностите и догодина за тях няма да има договори. Не е ясно обаче какво става, ако всички кандидатстващи за договор болници в определен град - например София, имат най-високо ниво на компетентност.

Ваньо Шарков подчерта и, че догодина няма да има лимити за дейностите от основния пакет. "Когато има пациенти, които са в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния, моментално това, което имаме като обем дейност, ще бъде увеличавано", каза още д-р Шарков.

Новостите в здравеопазването ни - уред за пръстови отпечатъци, минимален брой направления

Няма орязване, а прехвърляне от основния в допълнителния здравен пакет. Така здравният министър Петър Москов коментира информацията за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване