Шарков призна, че Спешна помощ в малките населени места не е спешна

4768
Шарков призна, че Спешна помощ в малките населени места не е спешна
Снимка: БГНЕС

Хората в малките населени места не са лишени от Спешна помощ, но не я получават навреме и всъщност това означава, че помощта не е спешна. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНТ.

Какво прави здравното министерство – първо промяна в Здравната каса и въвеждането на специална карта. Това означава, че ако географски едно място, където има нужда от помощ, е по-близо до център с линейки в друг административен регион, то ще идва линейка от другия административен регион. Шарков уточни, че такива места са Родопите и Лудогоритето. Върви анализ както на разстоянието, но и броят на повикванията на линейки.

Близо 60 процента от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути

Близо 60 процента от хората могат да получат спешна медицинска помощ най-рано след 20 минути. Това се казва в доклад на Сметната палата...

Искаме при повикване разстоянието да не е определящият фактор и това е целта на реформата, подчерта Шарков. Той уточни, че здравното министерство ще е готово с картата до края на ноември.

Работата в „Спешна помощ” е много тежка, няма как да е привлекателно. Затова се опитваме да мотивираме кадрите с по-добро заплащане и по-добри условия. Освен това с Наредбата за специализацията направихте така, че работещите в „Спешна помощ” да могат да специализират каквото искат. От началото на годината 500 лекари вече специализират в желаната насока, посочи Шарков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване