Сдружение: Общинските болници са застрашени от фалит

25429
Сдружение: Общинските болници са застрашени от фалит
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Сдружението на общинските болници подготвя възражение срещу новата методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, която влиза в сила от този месец. Информацията съобщи председателят на организация и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Методиката предвижда болниците да работят с 90 на сто от миналогодишните си разходи. Онези, които обслужват спешните – с 95 на сто от миналогодишните си разходи. Лечебните заведения трябва да включат плановите операции и по-леките случаи в листи на чакащите и да обслужват приоритетно спешните и неотложните.

Пернишка болница изнемогва от липса на пари, още 10 са така в цяла България

Общо 11 общински болници са на ръба на фалита. Студ, мизерия и липса на пари царят в българските здравни заведения през 21 век. Така е ...

Според д-р Тотев новата методика за заплащане ще доведе до това хората да ходят от болница в болница, а общинските лечебни заведения ще фалират, обяснява БНР.

Той добави: "При нас става така, че колкото повече ти работиш, ти затъваш. Ако вие направите справка, вие ще видите, че общинските лечебни заведения държат един константен бюджет, ако това е елегантният начин държавата да се отърве от общинското здравеопазване, нека си каже, защото ние в момента се гърчим в агония и се чудим какво да правим".

Подета е кампания Българският лекарски съюз да обжалва постановление на Министерския съвет, което задължава НЗОК да плаща на болниците само след проверка дължат ли данъци и осигуровки на държавата.

„Парадоксът е такъв - ние до 25-и трябва да си изплатим на НАП задълженията за осигуровки на нашите служители, а най-често получаваме финансирането си от касата на 27-о, 28-о число, т.е. ние на 25-и вече сме в просрочие”, обясни д-р Тотев.

15 лекари се водят на работа в Девинската болница, а реално там има само трима

По документи в болницата в Девин работят 15 лекари, а реално при проверки е установено, че на работа са трима клиницисти – вътр...

На този етап в сдружението не е коментирана темата за протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване