Само една болница в България е напълно способна да поеме болни от ебола

49742
Само една болница в България е напълно способна да поеме болни от ебола
Снимка: Gettyimages

В България само Инфекциозната клиника на ВМА е приспособена за лечение на ебола. Това призна главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Actualno.com.

Клиниката отговаря на всички изисквания за борба с болести като ебола – за нейното изграждане са похарчени 24 млн. лева, в нея има специални изолационни боксове с отрицателно налягане. Специализираното здравно звено обаче може да поеме само до 10-15 болни. Ако има повече случаи, ще трябва случаите да бъдат поемани от инфекциозни отделения на университетски болници – предвидена е такава организация и се прави възможното да е готова за реализация в случай на нужда, посочи Кунчев. Засега обаче нито едно инфекциозно отделение извън това на ВМА не отговаря на всички изисквания, призна той пред Actualno.com.

Ето какво става, когато се пошегуваш, че имаш ебола в самолет

Шегата на американец на самолет от Филаделфия до Доминиканската република предизвика паника между пътниците и персонала и доведе до пос...

На въпрос дали България разполага с някаква техника, подобна на тази в САЩ – например роботът „Малкия Мо”, който чисти с ултравиолетова светлина бактерии, д-р Кунчев отговори, че на нас ни липсват далеч по-съществени неща. Едно от тях е специализираните носилки, но по думите на здравния експерт още по-притеснително е, че липсва оборудване за процеса на лечение – при изследвания, вземане на кръв, обслужване на болен пациент.

Не сте болни от ебола, ако не е изпълнено дори едно от необходими три условия – симптоми като висока температура, главоболие, проблеми със стомашно-чревния тракт, посещение на засегната от заразата страна или доказан контакт с вече болен от ебола. Това заяви крайно категорично д-р Кунчев. Не може само на базата на вдигната температура да се задейства цялата система – на мен ми е много интересно по какви критерии в Сърбия наблюдават 700 души заради съмнение за зараза с ебола, заради изброените условия ли, не се чувстват добре ли – това ми прилича на безумие, коментира д-р Кунчев.

В момента трите държави-огнища на ебола са Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Нигерия вече не се счита за „заразна държава”, тъй като от един месец насам няма нови случаи. Там заразата тръгна и се разболяха 20 души, осем от които починаха, но вече мина един пълен инкубационен период от 21 дни и това значи, че положението е овладяно, поясни д-р Кунчев. Същото е положението и в Камерун, добави той.

За ебола няма ваксина, няма лекарство, няма официално одобрено от Световната здравна организация лечение. Има обаче опити с експериментални лекарства, те се прилагат при случаи на ебола, но само със съгласието на болния. Но засега всички лекарства са симптоматични, а лечението е насочено главно към опити да се спират външните кръвотечения, които са предизвикани от болестта, посочи д-р Кунчев.

ИД може да използват ебола като биологично оръжие?

Терористичната групировка "Ислямска държава" може да използва ебола като самоубийствено биологично оръжие срещу Запада, съобщи военен е...

Ебола е вирус, който не се предава по въздушно-капков път. Да не забравяме, че макар смъртността да е висока, на практика половината от хората оздравяват. Например в Германия двама разболели се вече бяха изписани, завърши здравният експерт.

Извънредни мерки на границата с Македония

Засега превантивни мерки не са взети. На летищата имало детектор за температура, както на това в София, за да може, когато се открият заразени пътници, да бъдат изолирани. Това споделя Христоска Даница от Прилеп пред БГНЕС. Даница е един от миналите българо-македонската граница граждани през последното денонощие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com