Само 2% от българите ваксинирани против грип

30107
Само 2% от българите ваксинирани против грип

2% от българите са се ваксинирали срещу грип за този сезон. Това съобщават епидемиолози пред "Дарик" и уточняват, че България е сред последните места в Европа по профилактика на грипа. Въпреки това специалистите твърдят, че има спад на грипната епидемия у нас, предаде Стандарт нюз.

Заболяемостта е все още висока в областите Враца, Видин, Монтана, Ловеч, Велико Търново и Пловдив. Не е изключено и появата на втора грипна вълна до края на март, смятат епидемиолози.

Таня Андреева отрича, че повече няма да има лекари в линейките

Министърът на здравеопазването Таня Андреева категорично отрече, че повече няма да има лекари в екипите за спешна медицинска помощ, кои...

83% от общопрактикуващите лекари смятат за необходима ваксинопрофилактиката преди грипния сезон, сочи проучване. 84% от запитаните препоръчват противогрипна ваксинация на възрастни хора, а 85 на сто - при деца.

„17% от общопрактикуващите лекари са казали, че са против правеното на имунизация, и 83% са казали, че са „за". Може би 17% от колегите са всъщност честните хора, на които можем да разчитаме, защото някъде около 2,2% евентуално са се ваксинирали срещу грип тази година", каза националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Отношенията на обществото към ваксините не зависят от икономическото състояние на хората нито от тяхната осведоменост за имунизациите. Зависят единствено от авторитета на лекарите сред населението, обяснява директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проучванията на специалистите показват, че българите прибягват до ваксинация едва когато грипната епидемия е започнала.

Варна обмисля дали грипната ваканция на учениците да бъде удължена

Във Варна ще бъде взето решение дали грипната ваканция на учениците да бъде удължена, съобщи Агенция Фокус. Предстои заседание на Обла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване