Румяна Тодорова в битка за шеф на БЛС

6783
Румяна Тодорова в битка за шеф на БЛС
Снимка: БГНЕС

Бившият управител на здравната каса д-р Румяна Тодорова може да е един от кандидатите за председател на лекарския съюз. В средата на месец май предстои отчетно-изборен събор на съсловната организация.

На него досегашният председател д-р Цветан Райчинов със сигурност ще сдаде поста, защото вторият му 4-годишен мандат изтече и по устав той няма право на трети, пише "Преса" в неделния си брой.

До десетина дни трябва да започне официалното издигане на кандидатурите, но вече текат совалки между регионалните колегии кой кого ще подкрепи. Очаква се именно хората на Райчинов да номинират д-р Тодорова. Самият той е поканил доскорошната шефка на НЗОК на работа в БЛС като експерт. Д-р Райчинов обаче отрече да е назначавал Тодорова и заместника й в касата д-р Динчо Генев. Запознати твърдят, че част от сделката за приемането на скандалната методика, която налага лимит на болниците и въвежда листа на чакащите, е експертът на съсловната организация Димитър Петров да стане подуправител на касата, а д-р Тодорова да започне работа в лекарския съюз. Въпреки че номинацията й за шеф на лекарите се приема по-скоро като изненадваща, тя не е нелогична. Румяна Тодорова се ползваше с подкрепата на докторите и директорите на болниците, докато управляваше касата, има и реноме на експерт с много опит и знания.

Другата изненадваща кандидатура ще е тази на зам.-шефа на "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски. Той ще е номинацията на софийската колегия, но за него вероятно ще гласуват и докторите от Пловдив. Третият, който ще се включи в битката, е председателят на плевенската колегия д-р Венцислав Грозев. Хирургът и рицар тамплиер разполага със сериозно лоби в цялата страна и е сочен като фаворит за поста.

Новият председател на лекарския съюз ще получава месечна заплата от 3699 лева.

Годишният бюджет на БЛС, който се управлява от шефа и неговите заместници, е 1,5 млн. лева.

БЛС: МЗ да провери в кои болници има неизгодни договори с частни фирми

Би трябвало да се извърши проверка в кои болници, чиито принципал е Министерството на здравеопазването, са сключените неизгодни договор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com