Родители на деца с епилепсия дават на съд здравното министерство

6493
Родители на деца с епилепсия дават на съд здравното министерство
Снимка: Thinkstock/Guliver

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия ще съди Министерството на здравеопазването. Аргументът е, че липсата на животоспасяващия медикамент "Ривотрил" застрашава живота на пациенти, обяви Веска Събева, председател на пациентската организация, пред БНР.

Лекарството, което се приема от около 100 хиляди пациенти у нас с различни психични заболявания, излезе от списъка на Здравната каса миналата година, защото фирмата не пожела да намали още цената му до нива по референтното ценообразуване.

Експерти искат чистка на държавни органи заради липса на лекарства

Надзорният съвет на НЗОК веднага трябва да си отиде заради методиката за разплащане с болниците. Това заяви известният проф. Милан Мила...

"Това лекарство, както и за другите тежки заболявания, когато излизат от България, трябва да има служба, която да ги внася в страната и да гарантира тяхното разпространение в аптечната мрежа", заяви Събева.

Тя допълни, че след като държавата не гарантира достъп на пациентите до животоспасяващ медикамент, ще се стигне до съда.

"Това, че ще има нова форма, че ще има генерик, това не отменя задължението на държавата да се грижи за своите граждани. В момента работим по завеждане на дело срещу Министерство на здравеопазването, ще поискаме и търсенето на персонална отговорност", каза още председателката на пациетската организация.

Засега пациентите принудително са си намалили дозите от лекарството и си го доставят от съседните страни, като самата Събева е купила лекарството за петима епилептици в тежко състояние.

Животоспасяващо лекарство е спряно от продажба

Животоспасяващото лекарство клоназепам е спряно от продажба. Засега медикаментът е без заместител. Той е важен за лечението на хилядите...

Лечението със заместителя не се поема от Здравната каса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване