Резервът на НЗОК при ГЕРБ е отишъл за пенсии, казва Пенков

42711
Резервът на НЗОК при ГЕРБ е отишъл за пенсии, казва Пенков
Снимка: БГНЕС

Резервът на Здравната каса от 1 милиард и 400 милиона лева при правителството на ГЕРБ е бил изхарчен за пенсии. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, предаде БНР.

Отговорът е дошъл от депутати от ГЕРБ, членове на парламентарната бюджетна комисия, след дълги запитвания на комисията по здравеопазване. Буферът на НЗОК е бил използван заради дефицит в НОИ. Отговорът не е писмен, а само устен, уточни доктор Пенков. Според него няма вероятност да се върне този резерв в касата без да се формира бюджетен дефицит, но това е и от компетенциите на министъра на финансите. НЗОК трупаше този буфер, за да започне реформата в болничния сектор.

Припомняме, че вчера, 16 април, стана ясно, че правителството заделя 100 млн. лева за следващите три години, които ще отидат за коледни и великденски добавки към пенсиите.

90% от исканията на пациентските организации в предложен меморандум за приоритети в здравеопазването са заложени и в Националната здравна стратегия, уточни доктор Пенков. Това е профилактиката, превенцията на заболяванията, акцентът върху болничната и извънболничната помощ, но 5% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване засега е нереалистично искане, смята още доктор Пенков.

Проверката на шестте национално представени пациентски организации е приключила, но от тях са изискани допълнителни документи за източниците на финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com