Ракът на простатата взима все повече жертви у нас

45318
Ракът на простатата взима все повече жертви у нас
Снимка: Thinkstock/Guliver

Това каза в националния пресклуб на БТА проф. Александър Хинев, национален консултант по урология.

Безплатни прегледи на простата и бъбреци в София

Безплатни прегледи на простата и бъбреци ще се извършват от 9 до 11 октомври в болница "Токуда", съобщиха от лечебното заведение. Спец...

По думите му причината за това е късното диагностициране на болестта, тъй като пациентите не търсят навреме лекарска помощ.

Всяка година в България се откриват 2 хил. нови случая на карцином на простатата.

Най-висока е заболеваемостта във Варна - 34,5 на 100 хил. души, следвана от София - 28 на 100 хил., и Разград - 10 на сто хил., уточни той.

"Препоръчително е всеки мъж, навършил 45 години, един път в годината да посети уролог и да си направи профилактичен преглед. Българските пациенти имат достъп до най-иновативните световни терапии за лечение за рак на простатата, като за цялостната грижа и правилното проследяване на заболяването много важен екипния подход между лекуващия уролог и онколог на пациента", допълни проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество. Една от причините за късното диагностициране на рак на простатата е неспецифичните прояви на заболяването, които се припокриват с други доброкачествени заболявания на пикочния мехур и простата. И въпреки това, специалистите призовават при появата на някои от следните симптоми - често и затруднено уриниране, включително и нощно време, бяла струя при уриниране, болка и дискомфорт в тазовата област, задължително всеки мъж да потърси съвета на уролог.

Плешивите мъже са заплашени от рак на простатата

Ново изследване показа, че плешивите мъже са по-застрашени от рак на простатата. Мъжете, които се подлагат на биопсия на простатата, е...

Безплатни профилактични прегледи ще се извършват в периода 24-28 ноември 2014 г. след предварително записване в следните медицински центрове: София – медицински център "Доверие", ж.к. "Изток", ул. Лъчезар Станчев" №5, телефон за записване – 0888 35 05 71 и ДКЦ №6, ул. "Коньовица" 65, тел. 0888 25 75 56; Варна – МЦ "Нова", кв. "Възраждане", ул. "Вяра" 7, тел. 052 57 06 70; Пловдив – ул. "Полк. Сава Муткуров"№30, ет. 1, тел. 0898 661153 и Плевен – МЦ "Уромед", ул. "Дойран" №140, тел. 064 830930.

Ракът на простатата е злокачествено заболяване, което се развива предимно у мъже над 50-годишна възраст. Симптоми в началото на развитието на заболяването почти няма.

Поради тази причина от изключително значение за ранното му диагностициране са ежегодните профилактични прегледи при уролог за мъже над 50 години.

Ранното откриване на заболяването значително подобрява прогнозата и преживаемостта на болните.

Прополисът пази от рак на простатата

Прополисът се оказва добър лек за рак на простата, откриха учени от Медицинския университет в Чикаго. От много години насам пчелният к...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com