Пръстовият идентификатор ще е вход за цялата ни здравна система

5239
Пръстовият идентификатор ще е вход за цялата ни здравна система
Снимка: БГНЕС

Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следваща година и ще обхване цялата здравна система, дори и личните лекари. Това съобщи зам.- здравният министър Ваньо Шарков, информира Mediapool.bg.

“Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в “От местопрестъплението“.

Горнобанци успяха, зам.-министър Ваньо Шарков спря търговете

Инициативният граждански комитет в "Горна баня" постигна първата си победа от голямата битка за спасяването на три държавни имота в ква...

Това означава идентификатор, който кодира 19 или 13-цифров код. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да харчи пари, които той е внесъл като свои здравно-осигурителни вноски. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен“, разясни Шарков идеята, която предизвика широка полемика заради опасенията, че ще бъдат събирани пръстови отпечатъци от хората, с които ще се легитимират в болници и аптеки.

Той коментира, че сега използваната система за чекиране с лични карти се ограничава само за приема в болница и е неприложима при деца.

“Идеята е това да важи за цялата система на здравеопазването в България, за да може НЗОК да упражнява сериозен контрол върху всички харчове в системата и да спрат разговорите кой как източва касата“, коментира Шарков.

Задача на НЗОК е да изчисли колко ще струва софтуерът, а самите устройства, които трябва да бъдат монтирани в болници, аптеки и лекарски кабинети стрували между 30 и 70 евро.

Ваньо Шарков за "Горна баня": Защо да продаваме имотите, ако ще закопаваме парите под земята?

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира пред Actualno.com издадените от неговото ведомство заповеди за обявяван...

Припомняме, че в понеделник вечерта Надзорният съвет на здравната каса подкрепи идеята на здравното министерство за пръстовия идентификатор.

От касата обявиха, че след въвеждането на чекирането с лични карти през март болниците са спестили общо около 10 млн. лева, но признават, че системата може да бъде заобиколена с копие на лична карта. В тази система от касата са инвестирали 50 000 лева, а болниците – 1.4 млн. лева за четци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване