Протестът срещу задължителните ваксини събра около 50 родители с деца в Пловдив

8460
Протестът срещу задължителните ваксини събра около 50 родители с деца в Пловдив
Снимка: Gettyimages

Над 14 000 души има във фейсбук групата "За и против задължителните ваксини", днес около 50 родители с малки деца протестираха в Пловдив против начина, по който у нас се правят задължителните ваксини, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. Пловдив е българският адрес на общобалкански протест, който се провежда днес едновременно в шест държави.

Докато у нас ваксините са задължителни, в много страни, включително Германия, Великобритания, Русия, Ирландия, Австрия, Испания, Холандия, Норвегия и други, те са по избор. Родителите в протеста посочват като положителен пример и гъвкавия календар за първите имунизации и за последващите реимунизации в различните страни. Посочват и броя на увредените вследствие странични ефекти на ваксини в света, докато у нас, казват те, никой не води публична статистика.

Ваксините не може да са право на избор

Общобалкански протест за правото на информиран избор за ваксинациите се организира в България, Македония, Сърбия, Босна и Херецеговина,...

Официално се признават два смъртни случая, но единствено в специализирани медицински изследвания има повече информация, а тя не е достъпна до обикновените родители. Те са лишени дори от най- елементарното- листовки с описване на страничните ефекти, възможни при различните ваксини. Някои ефекти настъпват бавно, например мозъчните увреждания, освен родителите, никой не наблюдава детето отблизо в тези дни, а липсата на информация води и до липсата на каквито и да е мерки за препятстване на уврежданията.

Първите имунизации у нас се правят още в родилния дом, когато детето е на дни и изобщо не е ясно какъв е здравният му статус по отношение на възможни последици - ако то страда от неоткрито все още автоимунно заболяване, тази имунизация може да се окаже фатална за неговото развитие. Родителите, които протестират, цитират и данни за неефективността на редица ваксини, доказана с данни от публикации в специализирани медицински издания. Например за периода 2007- 2010 година 55.8% от заболелите от коклюш в България са ваксинирани с три дози, т.е.- те имат завършен имунизационен статус. От 1821 заболели от паротит в област Плевен през 1993- 2008 година, с имунизация са 1205. Общо 66% е относителният дял на заболелите имунизирани лица за периода 1997-2008 година в областта.

БЦЖ ваксината, твърдят родителите, позоваващи се на данни от Световната здравна организация, отдавна не се използва в САЩ и повечето европейски страни поради доказана неефективност. Въпреки това заболеваемостта от туберкулоза там е в пъти по-ниска, отколкото у нас. Като една от причините за неефективността на ваксините се посочват големите генетични различия между ваксиналните щамове и онези, които циркулират в населението.

Трябва да ни чуят, твърдят родителите. Някои от тях имат деца, пострадали от страничните ефекти на ваксините. В Пловдив е и четиригодишният Филип, който от години е в будна кома след ваксина. Детето се развива нормално физически, наедрява, видът му отговаря на възрастта, но... все още не е отворило очи.

Общобалкански протест за ваксинациите правят в София по обяд в неделя

Общобалкански протест за правото на информиран избор за ваксинациите ще бъде организиран в България, Македония, Сърбия, Босна и Херцего...

Няма ли да плъзнат опасни заболявания, ако ваксините станат доброволни? Организаторите на протеста цитират референдум в Швейцария, който прави задължителна ваксина за вид заболяване, появило се в страната. Обществото има механизми да се предпази, твърдят те. Но така, както се прави в момента, под строй, без информация, без наблюдение, имунизацията се превръща в руска рулетка. А тези, които са причинили вредата, не носят никаква отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com