Пролетен вирус върлува в страната

27766
Пролетен вирус върлува в страната
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В страната върлува пролетен вирус, който атакува очите и предизвиква конюнктивит. Специалистите наричат вируса парагрипен, съобщи БГНЕС.

 „Времето е променливо и има коктейл от респираторни  зарази”, съобава пред „Преса” д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Смъртоносната Ебола набира скорост, България засега е в безопасност

За момента няма случай на заразен с вируса Ебола у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев. В свет...

За разлика от грипа обаче болестта протича леко, без висока температура, но с характерните симптом - неразположение, хрема и диария при хлапетата. Заради сърбежа в очите хората често го бъркат с алергия и не взимат мерки, посочи д-р Мангъров. Рядко пациентите ходят на лекар, защото изкарват инфекцията на крак. "Ако е възпалена лигавицата на окото обаче, трябва да се потърси помощ", добави той.

Най-много са болните в София-област, където всеки 129 на 10 000 са със симптоми на пролетния вирус. Седмица по-рано заразените са били под 100 на 10 000 население. Вирусът върлува и в Русе, Пазарджик, Плевен и Силистра. Най-малко са болните в Търговище, Кърджали, Благоевград и Перник. Настинката поваля повече възрастни, отколкото деца. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати като парацетамол и витамин С.

В страната продължават да върлуват и шарките. Най-много са случаите на варицела. Само за миналата седмица болните са били 670, а от началото на годината над 7500 хлапета са били заразени. Скарлатината, която върви в комбинация с ангина, пък е повалила близо 200 хлапета за седмица.

Държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че средата на май ще дойде първата вълна от заразени с ентеровируси. Пикът на т.нар. летен грип ще е през лятото, когато дневните температурите не падат под 25 градуса.

Гимнастиката предотвратява грипа

Двадесет минути гимнастика на ден намаляват с десет процента риска от грип. Но физическите упражнения трябва да са интензивни, за да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com