Приемащите обаждането определят дали пациентът е "спешен" или не

5468
Приемащите обаждането определят дали пациентът е "спешен" или не
Снимка: БГНЕС

До края на следващия месец новият стандарт за спешна медицинска помощ би трябвало да бъде оформен като законопроект. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министър на здравеопазването Ваньо Шарков.

По думите на Шарков най-важната промяна е групирането в три категории на пациентите – червена, жълта и зелена. Червеният код е пациент с опасност за живота, жълтият – пациент в нестабилно състояние, зеленият – в стабилно състояние. При червен код линейката идва до 8 минути, при жълт – до 20, при зелен – от 20 до 120 минути. Какъв е кодът определя човекът, който поема обаждането на пациента – той обяснява какъв код сте и кога ще дойде линейката. Понякога само с два-три въпроса може да се изясни в коя категория попада пациентът, каза заместник-министърът. Той призна, че има опасност погрешно пациент в зелена категория да бъде преценен за червена, но това не било страшно, защото можело бързо да се реагира и да има прегрупиране.

От 8 до 120 мин. ще идва линейката при пациента

Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде...

Заместник-министърът на здравеопазването каза и, че при населени места, в които няма „Спешна помощ”, ще има покритие от линейки, които географски са най-близо, а не административно. С други думи – линейка от друга община ще идва, когато е по-близо от спешния център на общината, в която е възникнал спешен случай.

Същевременно работещи в „Спешна помощ” изказаха съмнение, че линейка може да стигне за 8 минути, независимо от разстоянието. В пиковите часове в София е абсурд – инфраструктурата на столицата е под всякаква критика, заявиха лекарите и поискаха да се направи анализ колко екипи трябва да работят в столицата съобразно населението ѝ. Те призоваха още веднъж хората да не викат за щяло и нещяло „Спешна помощ”, като беше даден скорошен пример – пиян мъж, чиято съпруга иска да ползва линейката като такси. По стандарта на Световната здравна организация (СЗО) всеки пациент сам за себе си определя дали е спешен. Отделно лекарите казаха и, че пациентите изключително много заплашват „Спешна помощ” с медиите – „ще отидем при телевизията”.

Ваньо Шарков посочи, че в „Спешна помощ” заплатите вече са вдигнати с 20%, ще бъдат вдигнати и още. За съжаление в България още няма санкции за граждани, които викат необосновано линейка. В Чехия при такива случай плащаш една здравноосигурителна вноска месечно повече, каза Шарков. По отношение на евентуални случаи на забавяне при червен код, Шарков заяви, че всеки случай щял да бъде проучван индивидуално – няма да има наказания на общо основание, обеща той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com