Прехвърлянето на ТЕЛК към лекарските комисии нямало да реши проблема с корупцията

5383
Прехвърлянето на ТЕЛК към лекарските комисии нямало да реши проблема с корупцията
Снимка: БГНЕС

Хората с увреждания ще протестират утре 5-и май, в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се отбелязва от 1992 г. насам.  Те ще настояват за промяна в системата на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК). Няколко националнопредставителни организации у нас също ще изразят недоволството си.

Една от организациите, които ще протестират утре, е Центърът за психологически изследвания. Нейният председател д-р Диана Инджова заяви пред БНР, че хората с увреждания у нас са 562 хиляди, което в процентно отношение е много по-малко от останалите страни в Европейския съюз.

Обмисляме по-строги правила за инвалидните пенсии, заяви Калфин

Всяка втора пенсия е инвалидна. Обмисляме По-строги правила при отпускане на инвалидните пенсии обмисля държавата. Това каза вицепремие...

Д-р Инджова коментира, че проблемът с корупцията в социалната система няма да се реши с прехвърлянето на ТЕЛК към Лекарските консултативни комисии (ЛКК):

"Такъв експеримент е правен в Холандия. В държави, които не са толкова демократични, като България, където корупцията е с по-висок индекс, е нормално да имаш централизация. Когато ти я децентрализираш, като в Холандия, ти фалираш някой стълб от системата на пенсионното осигуряване. Явно това е някаква много дълбока цел и всички ние се замисляме за това", смята Диана Инджова.

Когато имаш 70 ТЕЛК-а, ти много лесно можеш да ги контролираш, смята д-р Инджова." Преди две години беше направена информационна система на ТЕЛК с европейски средства, която може да позволи навсякъде – и в НЗОК, и в Министерството на финансите, и в Министерството на труда и социалната политика да провериш един човек кога е боледувал преди години, имал ли е подобни симптоми. И изведнъж как се е оказало, че той има някакво увреждане", обясни тя.

"Проблемът е, че тази система никой не иска да я свърже с останалите звена, което говори, че там някъде някой явно е много доволен от това да се правят повече изследвания, да се дават повече пари и може би никой да не знае, че парите не са кой знае колко. Хората с увреждани са под закрила и ако кажем, че те са фалшиви, това е най-лесното, за да можем да закрием някакви разходи за тях", обясни д-р Инджова.

Москов обещава, че ТЕЛК-овете остават, докато реформата не бъде изпипана

Мога да потвърдя това, което казва социалният министър Калфин. Докато не бъде завършен процесът за въвеждане на съответните специалисти...

Според председателя на Центъра за психологически изследвания хората с увреждания у нас са подложени на сериозно гонение. Тя каза още, че има много хора, които имат увреждане, но не са регистрирани никъде в системата и не ползват социални помощи за това:

Има голям процент хора, които не отиват да си вземат ТЕЛК решението, защото унижението е огромно. Те отиват и там им казват: "Я, стани от тази количка и не се прави на ударен, защото ние вярваме, че ти можеш да ходиш", коментира експертът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com