Педиатрите подкрепиха данък "вредни храни"

6345
Педиатрите подкрепиха данък "вредни храни"
Снимка: Thinkstock/Guliver

Българската педиатрична асоциация подкрепя предложението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за въвеждането на т. н. "данък вредни храни", а до дни предстои това са бъде оформено като официално становище. Това обяви в Русе проф. Владимир Пилософ по време на конференцията "Горещи точки в педиатрията", предаде БНР.

"Аз съм твърдо "за", защото смисълът на този закон, това е да има по малко вредни вещества в храните и аз не виждам кой нормален мозък не би трябвало да иска това, тоест нашите деца да се хранят с храни, които съдържат по малко нездравословни вещества. Доктор Москов ясно подчерта, ако всички спазват правилата, тоест правят здравословни храни, просто данък няма да се събира", заяви Пилософ и допълни, че специалистите в тази област също намаляват и е нужно да се обърне внимание на т. нар. продължаващо медицинско обучение и да се организират повече квалификационни курсове.

Чужди търговски организации се оплакват на Бойко Борисов за данък вредни храни

Обявеният като проект от здравното министерство данък "обществено здраве" предизвика реакция на чуждестранни икономически субекти. Став...

Професорът беше сред официалните гости на 11-тата научно-практическа конференция "Горещи точки в педиатрията", която се организира от Русенския университет.

Междувременно, производителите на безалкохолни и газирани напитки заплашиха със стачни действия, ако не бъде отменено намерението за въвеждане на данък "обществено здраве". Ако той бъде въведен, ще бъдат загубени 15 000 работни места, а щетите за Бюджета ще са 16 млн. лв. обезщетения за безработни, алармираха синдикални лидери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com