Парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене

18210
Парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене
Снимка: БГНЕС

Със 184 гласа „за” и само един „въздържал се” Народното събрание прие актуализация на бюджета на НЗОК на първо четене. Въздържалият се депутат е от Коалиция за България. Заседанието на парламента ще продължи след известна почивка - в 17:10 часа.

Според приетата промяна ще бъде направен допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в размер на 225 милиона лева.

Борисов моли БСП и ДПС: Подкрепете поне собственото си правителство за актуализацията

Трябва да има актуализация на бюджета на НЗОК. Това посочи по време на днешното извънредно заседание на парламента лидерът на ГЕРБ Бойк...

Гласуването на актуализацията на бюджета на НЗОК мина както се очакваше, след като нямаше политическа партия измежду трите големи – ГЕРБ, БСП и ДПС, която да е против. Имаше обаче и някои интересни изказвания извън тези на най-ярките политически фигури.

Защо се допуска концентрация на болници в по-големите градове, а в по-малките – не? Защо не приехме електронната здравна карта? Дано следващият път, когато се предлагат промени в Закона за здравето, да успеем да направим необходимите реформи, каза депутатът Красимир Мурджев.

Гражданските представители в НС – твърдо против

Преди днешното извънредно заседание на парламента, заседание имаше и в Обществения съвет (ОС) към Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения при 42-то Народно събрание. То зае позиция против по отношение на дебата за актуализация на държавния бюджет и на НЗОК, както и на някои предложения на президента Росен Плевнелиев. Ето ги и всичките позиции „против”:

Миков: Подкрепяме актуализация за НЗОК, но не и цялостна за държавния бюджет

Пълна актуализация на бюджета няма да подкрепяме, защото няма мотиви за такава и тя е ненужна. Това каза новият председател на БСП Миха...

Против всякаква актуализация на държавния бюджет. Според ОС има достатъчно средства, лостове и възможности за вътрешно преразпределение на ресурсите на държавата.

Против каквато и да е актуализация на бюджета на НЗОК. ОС смята, че исканата актуализация на НЗОК е предпоставка за промяна и подмяна на досега гласувания държавен бюджет.

Категорично против искането за увеличаване на правомощията на служебното правителство. Искането на президента  в тази посока е грубо нарушение на Конституцията и предполага нейното узурпиране и суспендиране, казват „гражданските представители”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване