Парите на болниците могат да се орежат с 18,7%

5718
Парите на болниците могат да се орежат с 18,7%
Снимка: Thinkstock

Парите на болниците могат да се орежат с 18,7% вместо с 12 - 13%, както предлагаше касата през миналата седмица. Това стана ясно след срещата на надзорния съвет на фонда с Лекарския съюз днес. Причината за драстичната мярка е дефицитът от 200 милиона лева в бюджета на НЗОК.

Той обаче е изначално заложен, което призна и шефът на надзорния съвет и зам.-финансов министър Кирил Ананиев. Бюджетът на касата, който предложихме през миналата година, беше 3,15 милиарда лева, но се наложи 80 милиона да се извадят веднага, каза Ананиев. Отнемането на тези средства стана по предложение на здравно министерство, тъй като от там очакваха, че ще спестят пари на касата с реформите, които ще провеждат. Това обаче не се случи. Отблокирването на 20 милиона лева в началото на годината от резерва на касата и разпределянето им за джипитата и специалистите е втората причина за генерирания дефицит.

София и Търново не си дават болниците, искат среща с Москов

Столичните общинари искат среща със здравния министър д-р Петър Москов заради реформата, която предвижда 3 общински лечебни заведения д...

Извънболничната помощ не успя да свърши работата си на цедка към болниците, очевидно е, че тя не работи добре, обясни Ананиев. Само от тези две грешки касата вече е генерирала изначален дефицит от 100 милиона лева. Още 115 милиона лева фондът ще генерира като дефицит заради промените на здравното министерство с наредба 40 и медицинските стандарти, добави Ананиев.

Според него намаляването на финансирането за болниците от 18,7 % трябва да бъде последна мярка. Преди това касата ще обсъди с лекарския съюз да се извадят някои дейности от болниците извън тях. Не е ясно обаче дали медиците ще се съгласят. Най-добрият вариант за решение на проблема е актуализация на бюджета на касата с 200 милиона. Засега обаче такъв варинт надзорът не е обсъждал. Ние не можем да предложим подобна промяна на министерски съвет, това трябва да направи здравният министър, обясни Ананиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com