Пациентите към лекарите: Не ни лекувате, ако ви кажем, че сме болни от СПИН и хепатит

13083
Пациентите към лекарите: Не ни лекувате, ако ви кажем, че сме болни от СПИН и хепатит
Снимка: БГНЕС

Пациентите са принудени да крият дали са болни от ужасяващи неща като хепатит или ХИВ, за да получат лекарска помощ. Този основен аргумент изтъкнаха над дузина пациентски организации на извънреден брифинг, на който беше коментирана идеята за криминализиране на укриването на болести от страна на пациенти, които знаят, че са заразени.

Дали пациентът е с хепатит или ХИВ не би следвало да има значение за подхода и отношението на лекаря към него. Практиката обаче показва друго. Пациентите са принудени да крият своето състояние, защото в противен случай няма да получат медицински грижи. А това е остра форма на дискриминация, казват пациентските организации, които "не приемат, че предложение за криминализиране може изобщо да се отправя" и искат "прекратяване на всякакви по-нататъшни дискусии".

Лекарите искат присъда за пациенти, криещи умишлено опасни болести

Криминално наказание да грози всеки, който скрива от какво е болен. Това искане отправиха от Българския лекарски съюз (БЛС) заради заче...

Пациентските организации, сред които личат имената на Националната пациентска организация, Сдружение „ХепАктив“, Фондация „Инициатива за здраве“, Фондация „Надежда срещу СПИН“, настояват незабавно Българсакият лекарски съюз (БЛС) и здравният министър Петър Москов да оповестят официално какво мислят за идеята за криминализиране. Вярваме, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт в България няма да подминат „тази проява на дискриминация“, заявяват пациентите.

Припомняме, че през пролетта на тази година лицето на кампанията срещу хепатита Христо Гешов обвини здравния министър Петър Москов в лъжа. Според Гешов Москов е поел ангажимент за закупуване на скринингови тестове за хепатит B и C, с които фондацията на Гешов да обикаля из страната и да изследва безплатно за коварния вирус. След това обаче зам.-здравният министър Адам Персенски казал на Гешов, че нямал спомен такова обещание да е давано. Версията на Москов е друга – здравното министерство на два пъти осигурило мобилен кабинет за изследвания, но Гешов не намерил хора, които да бъдат изследвани. Съжалявам, че легитимирах този човек, каза Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com