Отбелязваме Европейския ден за здравословно хранене

29889
Отбелязваме Европейския ден за здравословно хранене

Днес 500 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст от 7 до 11 г. ще вземат участие в "Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца", съобщиха организаторите. Събитието ще се състои от 11 часа в зала Арена Армеец.

Инициативата е на Европейската комисия и Евро-Ток България (Европейската кулинарна асоциация). Празникът ще бъде открит от Зинаида Златанова, ръководител на Европейската комисия в България, а като специален гост на събитието е поканен министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Заедно с децата и под напътствията на първокласни главни готвачи здравословното и балансирано меню ще бъде приготвено и от Милена Дамянова, зам.-министър на младежта и науката, Иван Ценов, зам.- министър на физическото възпитание и спорта и д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, предаде БГНЕС. В детското кулинарно шоу ще се включат и популярни спортисти, сред които Стефка Костадинова (лека атлетика), председател на БОК, Йордан Йовчев (спортна гимнастика), Евгени Иванов и Светозар Иванов (волейбол), Кубрат Пулев (бокс) и др.

Съгласно проучване на затлъстяването при децата на 7 годишна възраст в рамките на Европейската инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при деца показа, че сред 9-те страни извършили проучване на децата в същата възраст (Португалия, Словения, Ирландия, Чехия, Белгия, Швеция, Литва, Латвия и България), момичетата в България са на 2-ро място по честота на затлъстяване, а момчетата на 3-то място.

Все по-тревожните данни по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването при децата показват, че е необходима системна работа на всички нива, включваща нови подходи и инициативи, с цел промяна на нагласите и модела на хранене на българската общественост.

Редактор: Д. Симова

Момчетата, поругали портретите на велики българи, искат да се върнат в клас

Няма нарушения в училището на трите момчета от Добрич, които се прочуха с непристойните си пози с портретите на велики българи. След ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?
Смес от чесън и мед – за какво най-много помага?

Чували ли сте за тази смес? Знаете ли какво можете да излекувате с нея? В днешната статия ще ви разкрием част от полезните свойства на двете съставки,...