Омбудсманът призова Москов да провери лекарствата за диабет

5329
Омбудсманът призова Москов да провери лекарствата за диабет
Снимка: Бгнес

Националният омбудсман изпрати на министъра на здравеопазването препоръка за преоценка – с активното участие на гражданския сектор, на предложението за изключване от Позитивния лекарствен списък (ПЛС) на лекарствените продукти за болните от диабет, съдържащи тиоктова (алфа-липоева) киселина, както и за обсъждане на възможните мерки за осигуряване на достъп до адекватно съвременно лечение на пациентите с усложнения, произтичащи от диабета.

Повод за препоръката са получени в институцията сигнали от пациентски организации, в които се изразява притеснение от настъпването на сериозни и необратими последствия за пациентите, чието лечение към момента е основно на такива лекарствени продукти. Неправителствените организации акцентират върху необходимостта от провеждане на своевременно адекватно лечение на диабетната полиневропатия като усложнение на захарния диабет и посочват, че то е възможно единствено с тези продукти. Друг проблем, сочен в писмата до омбудсмана, е премахването на самостоятелната клинична пътека "Диабетна полиневропатия" с произтичащото от това ограничаване на възможностите за лечение.

В препоръката Константин Пенчев пише: "Като национален омбудсман съм силно обезпокоен от възможността заличаването на лекарствените продукти с международно непатентно наименование Thioctic acid от ПЛС да доведе до лишаване на гражданите с диабет от правото им на достъпна медицинска помощ и индивидуално лечение и съответно на негативно въздействие върху тяхното здраве. Проява на отговорното държавническо мислене е изготвянето на подобни предложения да е основано на предварително обсъждане с изявени медицински специалисти и представители на пациентските организации при отчитане на обстоятелството, че диабетът е социално значимо заболяване. Смятам, че в случая е необходима внимателна преценка дали няма да бъдат застрашени или нарушени права на пациентите, включително и дали е осигурена алтернативна възможност за тяхното лечение".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com