Очаква ни грипна епидемия

34598
Очаква ни грипна епидемия
Снимка: БГНЕС

Във всички случаи ни очаква грипна епидемия, категорична бе пред Агенция „Фокус” д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести.„През всеки есенно-зимен сезон в страните от Северното полукълбо възникват грипни епидемии. От тази гледна точка трябва да очакваме грипна епидемия, както миналата, по миналата година и т.н.”, обясни Кожухарова.

 

Внимавайте! До дни ни атакува летният грип

Коктейл от няколкостотин разновидности на ентеровируси върлува в момента в страната. До дни се очаква летният грип да започне да ни ра...

Тя допълни,че грипните вируси лесно претърпяват промени и всяка година има възможност да предизвикват масови заболявания, които се наричат грипни епидемии. По думите и характерно за грипните епидемии е, че възникват през есенно-зимния сезон. „Сезонът на чревните инфекции вече си отива и постепенно идва този на инфекциите на дихателните пътища”, добави д-р Кожухарова.

По време на есенно-зимния сезон циркулират не по-малко от 250 вида различни вируси. Тя обясни, че грипните вируси са 2 – 3, а всички останали са представители на различни семейства. По думите й грипът е заболяване, което най-често се среща в детската възраст. „Всяка година в Националния център по заразни и паразитни болести се събират данните за цялата страна, като най- висока заболеваемост се регистрира в детските възрастови групи.

„Това е нормално, защото децата изобщо не са се срещали с грипни вируси. Така, че заболеваемостта при тях е най-висока. При децата са много по-малко усложненията, а смъртните случаи са изключение. Обратното при възрастните хора, тези които са в напреднала възраст – 60-65 години заболеваемостта е по-ниска, но при тях са съсредоточени усложненията и смъртните случаи”, обясни Кожухарова.

Според д-р Кожухарова на хората в напреднала възраст се отделя по-голямо внимание, защото рисковете за усложнение и хронични заболявания при тях са повече. „Именно за тях препоръчваме да се имунизират”, посочи тя. Кожухарова поясни, че в момента следят данните за броят на заболелите от дихателни инфекции, като за момента няма повишение.

Вълна от респираторни инфекции заля София

Има вълна от респираторни инфекции, но тя се различава коренно от тежкия грип, който се разпространяваше тази зима. Това заяви д-р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com