Общинските болници с жалба срещу Здравната каса

6046
Общинските болници с жалба срещу Здравната каса
Снимка: Thinkstock

Общинските болници внасят жалба в Административния съд заради методиката на Националната здравноосигурителна каса, по която се финансира работата на лечебните заведения. Това каза пред Дарик нюз председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Решението е взето по време на заседание, проведено в Казанлък. УС на сдружението е решил да приобщи иска си към този на частните болници срещу чл. 8 от методиката. По този член Здравната каса плаща лечението само по клиничната пътека за основното заболяване. Разходите по съпътстващите и усложненията остават за сметка на лечебните заведения, обясни д-р Тотев.

Искът ще бъде внесен до 15 дни. Ако съдът отмени член 8 има вероятност общинските болници да потърсят по съдебен път парите, които са дали до момента.

НЗОК обмисля да разблокират 60 млн. лева от резерва си за болници и онколекарства

35 млн. лева няма да достигнат на Здравната каса за лекарства за онкоболни тази година. За да не се стигне до недостиг на онколекарства...

Припомняме, че на 7 април лекарите от общинските и частните болници организираха символичен протест. Причината отново бе начина на финансиране на лечебните заведения.

Ден на колела

Междувременно движение "МС - Мога сам" предизвика здравния министър да влезе за 24 часа в кожата на хората с увреждания.

"Живейте в него 24 часа, не по-малко. Опитайте да си свършите работата на колела. Вижте света от една различна гледна точка. Сблъскайте се с отвратителната среда. Усетете невидимостта на ситуацията, в която ще изпаднете. Вече минах през това и Ви гарантирам, че само така можем да разберем, а само ако разберем, можем да помогнем. Повярвайте в себе си и бъдете пример и вдъхновение за всички, които са загубили тази вяра, които не знаят, а и не искат да продължат. Събудете себе си и другите! От множествена склероза не се умира, д-р Москов, умира се от отказа да се продължи напред", пише Биляна Савова, инициатор на движение "МС - Мога и сам".

Шефът на НЗОК: Парите за болниците няма да се намаляват с по 5% месечно

Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 година. Въпреки това те са по-малко от реално изплатените пари на болницит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com