Новостите в здравеопазването ни - уред за пръстови отпечатъци, минимален брой направления

11408
Новостите в здравеопазването ни - уред за пръстови отпечатъци, минимален брой направления
Снимка: БГНЕС

Няма орязване, а прехвърляне от основния в допълнителния здравен пакет. Така здравният министър Петър Москов коментира информацията за орязване на 60 клинични пътеки от основния пакет в здравната реформа. Москов даде пример защо се прави това с т.нар. „здравен туризъм” в Турция – българите да ходят да се лекуват там заради достъпа до високотехнологична апаратура. В допълнителния пакет, т.е. там, за където здравноосигурените ще чакат по преценка на лекарите за следните дейности - планов прием, рехабилитация, терапия с високотехнологични уреди. Българското правителство реши проблема с липсата на апарати – затова НЗОК ще плаща терапиите с високотехнологични уреди, например за лъчетерапия, подчерта Москов.

Здравният министър уточни за пореден път, че за да има в НЗОК пари, трябва да има приоритизация – разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен. Москов посочи, че през миналата година една от най-разпространените диагнози за лечение в болница била лечението на пикочни пътища. Има хиляди и хиляди случаи, при които може да се изчака и няма нужда от незабавен болничен пример, настоя министърът. Той припомни, че досега практиката била да се пишат повече дни на хоспитализация, отколкото реално пациентът е в болница. Затова сега с наредба ще се разписва за всяко заболяване колко хоспитализация трябва да има, какви са критериите да влезете в болница и да излезете, обеща Москов. И за да няма лъжи дали пациентът е в болница и за какво, ще има устройства, които ще работят с пръстови отпечатъци - персонален идентификатор. Устройството ще генерира уникален за всеки пациент код, с който се разпознава съответният здравноосигурен човек. Няма абсолютно никакъв проблем технологично – до януари догодина ще има четящи устройства в много болници и аптеки. Едно такова устройство струва 20 евро, каза здравният министър.

Известен наш диетолог се обяви против данък "вредни храни"

Въвеждането на данък „вредни храни“ е неефективна мярка за справяне с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в Б...

Здравният министър заяви, че няма да коментира какво точно влиза и излиза в основния и допълнителния здравен пакет, преди да го обсъди и да има консенсус с лекарските и пациентските организации. Той обаче увери, че от догодина всеки български гражданин ще има индивидуален здравен пакет. Това ще регулира броя на направленията към специалист – на база това какво сте ползвали миналата годината като специалисти, ще се изчислява какво можете да ползвате като брой направления през настоящата година. Ще има минимално количество направления за всеки – досега направлениятя баха като лотария, уточни министърът, без да даде пример с числа.

Петър Москов извади и класация на лични лекари – кой най-добре се е справил с пациентите си при лечение на хипертония и захарен диабет. Номер едно е лекар от Дупница – д-р Мария Соколова. Десетте най-добри лекари ще получат бонус от 5000 лева. Над 1,5 млн. души в България имат високо кръвно, а 450 000 души имат диабет, посочи министърът.

Има ваксини за всички бебета, до края на годината ще има и за шестгодишните, увери здравният министър. Той обяви и, че се работи за т.нар. „данък вредни храни”, като определи всеки аргумент срещу здравословното хранене като защита на икономически интереси. Ако някой, който произвежда нещо, бъкано със захар или сол, промени рецептата си и не прави така, няма да бъде облаган с данък. Нито един от тези данъци не е свързан с основни продукти – хляб и мляко, каза министърът.

Силно съм намалил цигарите, призна Москов в отговор на друг въпрос. Той уточни, че по това време на миналата година е пушил по две кутии цигари, сега вече не било така.

Бюджетът може да загуби 60 млн.лв. приходи заради данък "вредни храни"

Въвеждането на данък върху т.нар. „вредни храни“ в размер на между 3 и 10% ще има подчертано негативно въздействие върху и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com