Нови 5 души от град Рила са заболели от бруцелоза

5427
Нови 5 души от град Рила са заболели от бруцелоза
Снимка: Thinkstock/Guliver

Още пет души от град Рила са болни от бруцелоза, показват последните резултати от изследванията. Животните в Рилския манастир, при които заразата е потвърдена, са били дарение на светата обител, информира БНР. 

До този момент в района на епидемичния взрив са изследвани над 1400 животни и около 200 човека. Новите случаи бяха потвърдени от областния управител на Кюстендил Виктор Янев, минути след като получи справката от Агенцията за безопасност на храните и здравната инспекция, които следят диаграмата на заболяването при хората и животните. Равносметката към момента - заразените хора са 27, а животните - 176. 

25 заразени животни с бруцелоза са установени в Плевенско

Миналата седмица е получен сигнал, че в село Ракита - Община Червен бряг има животни доставени от района на град Рила - област Кюстенди...

Двете кози, чиито проби също бяха положителни, са от района на Рилския манастир, но не са от стопанството на светата обител, уточни Янев.

"Имаше такива съмнения. Оказа се, че това са две кози, които са дарение. Всички останали животни, които са на територията на светата обител са с отрицателни резултати", каза Янев. 

Въпреки това ще бъде въведена категорична забрана за придвижване и клане на животни в района на Рилския манастир, особено в края на седмицата, когато се очакват хиляди поклоници за празника "Успение Богородично":

"Колкото и да не ми се иска точно на този свят празник да наложа забрана, ще трябва да наложа забрана в името на хората, ще наложа режим при преминаването, най-вече към Рила, Рилския манастир по отношение на това да се изкарват животни отвън", каза Янев. 

Умъртвяват 2 от козите в Рилския манастир заради бруцелоза

Умъртвяват две от козите на духовниците в Рилския манастир. Причината за крайната мярка са излезлите вчера положителни резултати за бру...

Заболелите от бруцелоза се лекуват в Инфекциозна болница в столицата, заяви пред националното радио проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Бруцелозата е такова заболяване, че лечението е продължително с антибиотици, проследява се, имаме и отговор с изследване на кръв и се проследява няколко години, защото заболяването е със склонност към повтаряне. Има нещо много важно, при серумите, които изследвахме досега в Рила, една част от тях се оказаха отрицателни, но може би хората да са заразени, които след седмица или две седмици могат да развият заболяването. Всички пациенти, които са имали отрицателен резултат, но след това повишават температура, трябва да бъдат изследвани повторно", каза Кантарджиев. 

Заболяването може да се повтори и ако заразеният веднъж човек след време заболее от грип. Пиенето на непреварено прясно мляко е недопустимо, добави Кантарджиев.

"Микроорганизмът се развива в костния мозък на човек. Именно затова заболяването се лекува трудно...и да се върне след месеци и години. Днес от Плевенско се получиха 12 серума на пациенти, които утре ще бъдат изследвани и ще разберем кои от тях са болни", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. 

72 заразени с бруцелоза животни в община Рила ще бъдат умъртвени

Още 72 животни в община Рила, при които пробата за бруцелоза е положителна, ще бъдат умъртвени утре. Последните случаи на заразата са к...

За да не се допускат нови огнища на болестта, закупуването на по-евтини животни от Гърция, Сърбия, Македония и Турция трябва да се преустанови, подчерта проф. Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com