Нова терапия ще прилагат от есента на пациентите с хепатит С

23316
Нова терапия ще прилагат от есента на пациентите с хепатит С
Снимка: БГНЕС

През есента ще започне лечението на първите българи с хепатит С, които ще се подложат на новата терапия срещу смъртоносния вирус. Спасението на тези първи 50 болни ще е безплатно, а масово новият медикамент ще е достъпен от пролетта на 2015-а. Това съобщи за "Труд" проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница "Св. Иван Рилски".

Тя бе сред българските лекари, участвали на конгреса в Лондон, посветен на заболяванията на черния дроб.

"Досега известната терапия срещу хепатит С помагаше на около 50% от пациентите, тъй като при подбора на болните се поставяха много условия. Т.е. тя бе пример за т.нар. персонализирана медицина или водена от резултата", обясни проф. Матева.

Тя и колегите назначават лечението, а на първия и третия месец се преценява колко е вирусната "натовареност" на организма и доколко тя намалява. Според показателите лечението продължава шест или дванадесет месеца.

"Колкото по-ранно има благоприятен отговор на организма на интерферон базираната терапия в комбинация с рибавирин, толкова прогнозата, че болният ще се излекува, е по-добра", разясни проф. Матева.

Дошлите хиляди лекари на конгреса в Лондон обаче не бяха изненадани, когато бяха съобщени смайващите резултати на новото лечение, тотално справящо се с хепатит С. "Още през миналата година на форум в САЩ научихме за част от добрите резултатите", каза проф. Матева. Няма и никакви ограничения в начина на живот на пациента, докато е на новата терапия

"Проблем обаче остава огромният брой недиагностицирани българи. Във всички страни от ЕС тестът за чернодробните ензими се покрива от здравните им фондове, само у нас - не, независимо че е около 3 лв.!", завърши проф. Матева.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев изнесе лекция на международния конгрес за достъпа до лечение срещу хепатит С у нас и в ЕС.

Музикалното турне срещу хепатита продължава

Още благотворителни инициативи организират от Фондация „Христо Гешов“. Музикалното турне срещу хепатита даде старта си в Лу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com