Няма санкции в страните от ЕС, където ваксините са препоръчителни. МЗ подава невярна информация

157132
Няма санкции в страните от ЕС, където ваксините са препоръчителни. МЗ подава невярна информация

Здравните служби на страните-членки на ЕС - Швеция, Германия, Австрия, Финландия и Испания опровергават информация на българското Министерство на здравеопазването, (МЗ), в която се казва, че в страните-членки на ЕС, в които ваксините са препоръчителни, властите използват други механизми за постигане на висок имунизационен обхват.

По данни на МЗ тези механизми са недопускане постъпване в организиран колектив, училище, по-високи здравни вноски за неваксинирани и др. Няма никакви санкции за хората, които отказват имунизация в страни-членки на ЕС, където ваксините са препоръчителни. Това стана ясно от запитването, което БГНЕС отправи до здравните власти в страни-членки на ЕС - Швеция, Германия, Австрия, Швейцария, Финландия и Испания.

Поводът за запитването беше информацията, която съобщи Министерството на здравеопазването на България, че "в Германия, Люксембург, Великобритания, Дания, Ирландия, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Кипър плановите имунизации не са обявени като задължителни. По данни на министерството в тези държави властите са въвели други механизми за постигане на висок имунизационен обхват и предпазване на гражданите от заразни болести, различен от задължителността на имунизациите по закон – недопускане постъпване в организиран колектив, в училище и други извънкласни форми на обучение, невъзможност за достъп до социални фондове, значително по-високи здравно-осигурителни вноски за неимунизирани лица, които да покрият по-високия риск от евентуално заболяване и т.н.", се казва в справката, изпратена от МЗ по Закона за достъп до информация.

Оказва се, че всъщност единствените механизми, който здравните власти в страните в ЕС, където ваксините са препоръчителни, ползват, това са устно и писмено информиране за ползите и вредите преди медицинската интервенция. Обръща се внимание и на страничните ефекти, които могат да настъпят след поставяне на ваксина, докато в България на страничните ефекти не се обръща достатъчно внимание. Повечето педиатри само съветват да не се къпе детето след ваксината и ако случайно вдигне температура, да се даде температуропонижаващо средство.

Федералното министерство на здравеопазването в Германия (https://www.bmg.bund.de) заяви в отговор на въпросите, зададени от БГНЕС, че в Германия няма никакви санкции срещу неваксинираните лица. От Агенцията за обществено здраве в Швеция (Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/) заявиха, че "в Швеция няма никакви санкции относно родителите на деца, избрали да се откажат или да отложат ваксинирането, което се предлага в националната програма за ваксинация на детето. Швеция има дълга култура на автономни решения, когато става въпрос за личността, а в този случай това е решение на родителите за техните деца". От федералната служба по здравеопазване на Швейцария - Bundesamt für Gesundheit (https://www.bag.admin.ch) заявиха, че "никой не може да бъде ваксиниран против волята му. Това означава, че на никого не може да бъде поставяна ваксина по принуда и срещу волята му. Всеки гражданин решава сам дали да се ваксинира срещу определена болест или не. В Испания (https://msssi.es/) здравните служби дадоха аналогична информация, че никой не налага никакви санкции, било то да се плащат по-високи здравни високи или да не се допуска дете в училище, ако не му е поставена ваксина. Австрийските здравни власти (http://bmg.gv.at/) съобщиха, че няма никакви санкции за лицата, които не се ваксинират. В Австрия законът не предвижда задължителни имунизации. За работещите в сферата на здравеопазването има допълнителна препоръка за ваксини под формата на разширение на Австрийския ваксинационен план. Тази препоръка също не е задължителна. Ваксини могат да се поставят само със съгласието на персонала.

От финландското Министерство на социалните грижи и здравеопазването (https://www.stm.fi/etusivu) съобщиха, че "участието в националната програма за имунизация е доброволно във Финландия. Единствените изключения в нашето законодателство са ваксинирането по време на военна служба и в изключително тежка пандемична ситуация, когато приемът на ваксини може да бъде направен задължителен. Няма наказания или дискриминация, ако някой реши да не предприема ваксини".

БГНЕС получи изключително лесно информацията от властите на другите страни, част от отговорите дойдоха по електронен път за 2 работни дни, напълно безплатно (от МЗ искат 60 и няколко стотинки за справка по Закона за достъп до информация).

Относно задължителността на ваксините в страната ни България е ратифицирала със закон, приет от Народно събрание на 26 февруари 2003 г. Конвенция за правата на човека и биомедицината. В Глава 2, член 5 от конвенцията е записано:

"Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове. Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...