Нигяр Джафер: НЗОК плаща повече на болниците през тази година и пак не стига

44446
Нигяр Джафер: НЗОК плаща повече на болниците през тази година и пак не стига
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с НЗОК изглежда като дежа вю. Миналата година пак се говореше за дефицит в бюджети на отделни болници. Затова трябва да се премине към съществения въпрос – реформа на здравеопазването, подчерта председателят на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер.

Трябва да има разговор за здравния ни модел – според финансистите сегашната система не е рентабилна, а лекарите искат достойно заплащане на труда си, каза Джафер в сутрешния блок на Нова телевизия.

И Кунева не иска актуализация на бюджета на НЗОК

Не съм привърженик на актуализацията на държавния бюджет, извън бюджета на НЗОК, тъй като в "България на гражданите" имаме основателни ...

Не очаквам в момента д-р Джафер да поеме отговорността на всички – сега отговорността е на здравния министър. За една година нямаше стъпки за промяна на ситуацията, посочи бившият здравен министър Десислава Атанасова. Още миналата година, когато се приемаше държавният бюджет и бюджета на НЗОК, направихме предложения, за да не се стига сега дотук, добави тя.

Атанасова призна, че по времето на ГЕРБ заради Симеон Дянков от резерва на НЗОК са взети 1,4 млрд. лева, за да се попълни фискалния резерв и да се разплатят текущи разходи – пенсии. Тук Джафер заяви, че бившият заместник-финансов министър Владислав Горанов си е признал, че парите са отишли за „текущи разходи” – може и за инфраструктура, може и за друго, а не за пенсии. А Атанасова каза, че моделът на здравеопазването няма как да се промени – той трябва да е солидарен. Но може да се говори да има ли доброволно и задължително осигуряване, каза Атанасова. 2 млн. души са неосигурените български граждани – бяхме предложили законодателни мерки по въпроса, например да се увеличи срокът, който се дава, за да се върнеш в системата и нищо не се направи, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според Джафер няма да има изпълнение на ултиматума на болниците да не приемат пациенти от вторник, 15 юли. Имам информация, че Министерският съвет и здравното министерство обсъждат варианти за актуализация на бюджета. Но според мен трябва да се случат някои неща – промяна във финансирането на системата, демонополизация на НЗОК.

Истерията с НЗОК и разговорите за дефицити и фалити са абсурдни, каза депутатът от Коалиция за България Емил Райнов и бивш управител на НЗОК. Касата си плаща всичко на болниците по схемата, добави той. Абсурд – дори сегашният шеф на НЗОК Румяна Тодорова признава, че има дефицит и той е 491 млн. лева, контрира Атанасова. Нигяр Джафер пък каза, че средномесечно Касата плаща повече средномесечно на болниците за лечение, отколкото преди година и ситуацията не се подобрява, завърши тя.

Заседанието на НЗОК се провали, Румяна Тодорова е убедена в нуждата от актуализация

Без ново решение приключи извънредното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, предаде БГНЕС. Свиканот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com