Ненков: Качеството на здравеопазването ни е близко до германското

25105
Ненков: Качеството на здравеопазването ни е близко до германското
Снимка: БГНЕС

Качеството на здравеопазването ни е близко до германското. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков в ефира на bTV. Той допълни, че за парите, които ни удържат, получаваме добро здравеопазване.

Лекарите има комуникационен проблем с пациентите, призна още министърът.

Като "бабини деветини" беше определена информация в днешната преса, че линейките няма да качват пациенти с тегло над 80 кг, тъй като носилките са калпави и се чупят. По този случай министърът добави, че наистина понякога се налага и на шофьорите на линейки да се качват и да помагат за свалянето на някой по-тежък пациент. Това се налагало, тъй като в закона няма опция пожарникарите да се включват в пренасянето.

Ненков: Ваксини за новородените ще има, дори да бъда глобен

Здравното министерство започва да договаря 40 000 ваксини за новородени, достатъчни, за да покрият нуждите на страната ни до края на го...

Подготвени сме да се справим с ебола

По повод информацията, че в Македония е открит пациент с ебола, министърът коментира, че това е малко в стила на "една жена каза". Той допълни, че страната ни е подготвена да се справи с коварната болест - не толкова добре, колкото Испания или Франция, но добре.

Освен това скоро се очаква ВМА да получи специална носилка, която е напълно защитена от външния свят и се използва за пренасяне на болни от ебола.

Достатъчна защита за лекарите е носенето на ръкавици, маски и очила, обясни Ненков. Той допълни, че болеста не се предава по въздушно-капков път, а чрез обмяна на телесни течности.

НЗОК не се източва от само един човек

Глоба за пациента, който извика Бърза помощ заради висока температура, предлага Ненков

Идеята ми е, ако успеем да я "облечем" законово и ако болниците се съгласят, да няма териториално разпределение на приемащите звена. ...

Служебният министър на здравеопазването обясни, че НЗОК не се източва от само един човек. По-скоро става дума за това, че институцията няма качествен контрол и плаща за всичко, което "й се струпа на гърба".  В тази връзка беше обяснено, че е незаконно на един пациент да му бъдат сложени 7 стента на сърцето. По-добре е той или тя да претърпи сърдечна операция.

Ненков даде и друг пример - фактът, че центровете за лечение на онкоболни сами договорят цените на лекарствата. По този начин НЗОК плаща няколко цени - например 7,8 и 12 лв. за един и същ медикамент.

На въпрос дали проблемът няма да бъде решен с въвеждането на няколко здравни каси, служебният министър попита риторично: Какво ще реши това? Той допълни, че работата на НЗОК е да покрива един базов набор от медицински услуги.

В заключение здравният министър призна, че не би останал в едно следващо правителство, а би се върнал да работи като анестезиолог. Той допълни, че има проблем със съня и само той знае каква е цената за това, че се е съгласил да бъде "министър за 15 минути".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване