НЗОК подписа споразумение с кардиохирурзите

24330
НЗОК подписа споразумение с кардиохирурзите
Снимка: Getty Images / Guliver

НЗОК, Българското дружество по кардиохирургия и Българското дружество по интервенционална кардиология подписаха споразумение за съвместни действия и сътрудничество с цел осъществяване на реален контрол върху разходваните средства в областта на инвазивната кардиология и кардиохирургия, съобщиха от НЗОК.

Споразумението очертава рамка на сътрудничество между страните според техните компетенции, при спазване на българското законодателство и приложимите нормативни документи. В рамките на това сътрудничество предстои да се изработят мерки за ефективно разходване на средствата от НЗОК за кардиология и кардиохирургия, като същевременно значително се повиши качеството на медицинското обслужване на пациентите.

Страните по Споразумението се обединиха около разбирането, че е необходимо да се извършва регулярен и непосредствен контрол на качеството на извършените процедури от съвместна експертна структура, която да има правомощия за изготвяне на проекти за промени в относимото законодателство, като: В контролната дейност на НЗОК да се включи проследяване на процента на пациентите, преминали диагностика, но ненасочени към интервенционално или кардиохирургично лечение съобразно Европейските практики, както и по-нататъшно обсъждане на тези случаи от т.нар. "heart team", състоящ се от кардиолог, инвазивен кардиолог и кардиохирург; В кардиологичните клинични пътеки (КП), като задължително условие, да се включи обсъждане на всеки казус от т.нар. "heart team"; Да се извърши категоризиране на центровете за инвазивна кардиология на база материално-техническо оборудване за възможност за извършване на сложни интервенции. Да се извърши лицензиране на центрове за високотехнологична дейност - транскатетърно клапно протезиране, ендопротезиране на аортата. Да се създаде съвместна експертно-етична работеща структура с ясно формулирани и оповестени правила на дейност и правомощия за налагане на санкции. Експертната структура следва да има законообоснована възможност да прави проверки в лечебните заведения за инвазивна кардиология и кардиохирургия.

Споразумението е резултат от срещата между оперативното ръководство на НЗОК и водещите кардиохирурзи, състояла се на 26 септември т.г. по инициатива на проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com