НЗОК отхвърли предлагания от Горанов бюджет на Касата

5498
НЗОК отхвърли предлагания от Горанов бюджет на Касата
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърли предлагания от министерството на финансовия министър Владислав Горанов бюджет на Касата за следващата година, предаде БНР.

Проектобюджетът за 2016 г. предвижда за НЗОК да се отделят 3 милиарда 204 милиона лева.

Не са договорени отстъпки за почти 90 лекарства, НЗОК ще започне новата година с над 100 млн. лева дефицит

"Здравната каса ще започне следващата година с над 100 млн. лева дефицит", каза пред журналисти тази вечер представителят на пациентски...

Според Надзорния съвет обаче с така фиксирания бюджет няма да бъде покрит финансовият дефицит от тази година. Според НЗОК парите за Здравната каса трябва да бъдат увеличени със 130 милиона лева с трансфер от държавния бюджет и нараснат до 3 милиарда 335 милиона.

Очакваният дефицит за здравноосигурителни плащания до края на година е над 64 милиона лева. Това показват разчетите на експертите от  НЗОК, по думите на Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той прогнозира, че Здравната коса ще завърши годината на сериозен дефицит в размер на 100 млн. лв. Хасърджиев заяви, че причина са и дължимите тази година задължения към западни здравноосигурителни фондове в размер на 60 млн. лв.

Вчера Министерството на финансите (МФ) представи законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 г.

Според есенната прогноза на МФ се предвижда поетапно повишаване на частта от минималния осигурителен доход, върху който се определят здравноосигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, върху 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2016 г., като всяка следваща година се увеличава с 5 на сто до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, което е съобразено при разработването на прогнозата за периода 2016-2018 година.

Горанов: Актуализацията на Бюджет 2015 е неизбежна, поемането на дълг догодина е необходимо

Още до края на годината бюджетът за 2015 ще бъде актуализиран заради допълнителните средства, които ще бъдат отпуснати на ключови минис...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com