Москов спира парите от НЗОК за "Софиямед", ако има доказателства за нередности

13099
Москов спира парите от НЗОК за "Софиямед", ако има доказателства за нередности
Снимка: БГНЕС

Ако заключението на медицинския одит е такова, че се докаже, че в „Софиямед” не са спазени добрите медицински практики, ще има предоговаряне на отношенията на болницата с НЗОК. Това заяви здравният министър Петър Москов на извънредна пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Москов призова обществото за търпение с думите, че първо трябва да стане готов одитът. Когато това се случи, здравното министерство ще даде нова пресконференция, подчерта той.

Експерт: Инцидентът с бебето е резултат от срещата между здравния и търговския закон

Проблемът със супервизията в нашите болници е много сериозен, такава на практика липсва, както и неспазването на трудовото законодателс...

По-рано днес управителят на „Софиямед” д-р Йордан Пелев заяви, че лицензът на болницата не би трябвало да бъде вземан, след като в случая с акушерката Емилия Ковачева имало персонална вина. По думите му съществува конкретна документация, която показва, че сигналът за случая е подаден своевременно и не трябва да се спекулира с истината като се представя случая като съревнование между „Софиямед” и „Токуда” за това кое заведение първо е сигнализирало за проблем с бебето.

„Нашата професия е такава, че ние нямаме работно време. Понякога стоим по 24 часа и по повече време в болницата доброволно, тъй като сме принудени да работим активно. Нашите медицински кадри са тренирани. И аз като млад съм седял по два дни на смени. В случая не става въпрос за преумора, това е някаква реакция. Виждате, че по цял свят се случват такива неща, радостното е, че детето е добре”, коментира проф. Константин Чернев, завеждащ Клиниката по Вътрешни болести в УМБАЛ "Софиямед.

Тази сутрин, в ефира на Нова телевизия, проф. Милан Миланов директно заяви, че още преди да има разрешително за дейност, за "Софиямед" били предвидени 10 млн. лева държавни пари.

МБАЛ "Св. Иван Рилски"

Единствено от „Св. Иван Рилски” идваха притеснения, че методиката за плащане ощетява болницата. Така здравният министър коментира последната рокада в голяма държавна болница. Припомняме, че директорът на „Св. Иван Рилски” Дечо Дечев.

Няма опасност за живота на пребитото бебе, прогнозите са добри

Никол е добре. Няма опасност за живота ѝ. Стабилни и под контрол са всички нейни жизнени функции. Това съобщи в предаването „12...

Само административните дейности на двете болници ще бъдат обединени, обеща Москов и добави, че клиниките и лечебните дейности ще си останат както досега. С тази мярка ще се спестят между 500 хил. и 1 млн. лева, поясни здравният министър, визирайки като цяло обединението на администрация на болници. Мярката ще се прилага „там, където е нужно” – по думите на Москов.

Нямах идея да сменям директори на болници, но след като той (бел. ред. - Дечо Дечев) се противопоставя на една смислена мярка, която цели освобождаване на пари за лечебни дейности, естествено е да си намери друга цел в живота, подчерта Москов. Вие вълнувате ли се дали е сменен директор на определена частна болница, попита той журналистите след въпроси дали с обединението на МБАЛ „Св. Иван Рилски” и Александровска болница няма да се противопоставят лечебните заведения.

Как да го обясня по-ясно – не правим една голяма болница, ще има обединение на администрация, повтори Москов, визирайки плана си девет големи болници в карето на Медицинска академия да бъдат на практика обединени – или по-точно само административните им дейности.

Припомняме, че според официални данни „Св. Иван Рилски” е на печалба. Отделно д-р Дечев показа как може да се направи ксерокопие от произволна лична карта, след което да бъде прекарано през карточетец и по такъв начин дадено лице да бъде отчетено като влязло или излязло от болница.

Онкоболни и ваксини

Сигналът за пребитото бебе е подаден от болница Токуда

Сигналът за пребитото бебе е дошъл от болница „Токуда”. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъ...

За мен е важно спокойствието на онкоболните, че имат лечение. Лекарства има и те са осигурени, подчерта здравният министър.

"Управителят на НЗОК ще предложи онколекарствата, ражданията, хемодиализата и процедурите с апаратна вентилация да се извадят от методиката и да се контролират по друг начин. Всеки български гражданин да има пълното спокойствие, че онколеченията са абсолютно осигурени. Другото са спекулации. От гледна точка на лимити и онколекарства нито методите, нито въведени от НЗОК могат да бъдат причина на някой още по-малко на онкоболен да му бъде отказано лечение", категоричен бе Москов.

Москов обеща, че ваксини за децата в България ще бъдат осигурени. Става въпрос за ваксините, които не дойдоха заради липса на подписани договори с доставчици.

Здравният министър изрази надежда, че преди лятната ваканция да бъдат приети законовите промени в здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване