Москов сменя шефовете на три болници, държали парите само в една банка

26845
Москов сменя шефовете на три болници, държали парите само в една банка
Снимка: БГНЕС

В близките дни ще бъдат сменени ръководствата на три болници. Това са "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и "Св. Анна" в София. Причината е, че финансовият ресурс на болниците е концентриран само в една банка. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на блиц контрола в Комисията по здравеопазване, предаде БГНЕС.

"Съобщението към болниците е ясно: "Купонът свърши!". Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите", каза министърът.

Москов подчерта, че за разлика от предишни години, през 2015 г. директорите на лечебните заведения имат яснота за разпределението на парите и имат спокойствието да знаят, че разполагат с гарантиран ресурс.

"Когато всеки директор има пред себе си ясната финансова рамка, в която може да влезе, той ще знае как да управлява своя ресурс, а болницата ще се превърне в това, което трябва да бъде", обясни здравният министър.

Москов говори и относно проблема с директора на "Пирогов" Стоян Миланов. Притесненията на Миланов идваха и продължават да идват от това, че много години в болницата не се е извършвала една системна подмяна на важна техника, обясни здравният министър. И добави, че "води разговор" с финансовия министър Владислав Горанов за осигуряване на пари за смяна на техника.

„Гласувахме каква част от бюджета на НЗОК може да бъде отблокиран за лечение в болниците, за да може те да се превръщат в това, което всички искат да бъдат“, заяви министърът на здравеопазването. По думите му към момента на последното заседание на надзора на касата не е прието нищо различно освен финансирането на макро ниво на здравните каси. „Има решение районите ръководители на НЗОК да бъдат изслушани пред надзора за да се обосноват за исканото финансиране. Сега тези болници получават 1/12 от заложения лимит на бюджета за 2015 г.“, допълни той.

Москов заяви също така, че от последния доклад за състоянието на ВМА става ясно, че за последната година задълженията на лечебното заведение са с 27 млн. лв. по-малко. Според него, това показва, че има начини за добро управление. Здравният министър заяви още, че преструктурирането на здравните пакети има за цел да създаде реален достъп до качествено здравеопазване и адекватно лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com