Москов ще обсъжда бъдещето на Тетевенската болница. Чака доклада за починалото бебе

9910
Москов ще обсъжда бъдещето на Тетевенската болница. Чака доклада за починалото бебе
Снимка: БГНЕС

Утре сутрин (2 юни) министърът на здравеопазването Петър Москов ще има среща с кмета на Тетевен, за да бъде обсъдено бъдещето на общинската болница в града. На бюрото на министъра късно днес ще пристигне и доклада на Агенцията за медицински одит по случая с починалото новородено бебе. Това съобщи Петър Москов днес пред журналисти в Университетска болница "Лозенец" в столицата по повод случая в Тетевен, където преди дни почина новородено бебе, информира БГНЕС. 

Москов пристигна в УБ "Лозенец", за да поздрави екипа на болницата за успешната чернодробна трансплантация на 2-месечния Виктор, който предстои да бъде изписан, след като е претърпял изключително сложната операция. 

Маниерът на управление на Москов: За едни сватба, за други – брадва

Всичко за СБР-НК е ясно. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов с няколко оскъдни думи пред Actualno.com. Там нещата са чисти, ...

"Моля ви новината от днес да бъде Виктор, защото другото е ежедневие, което трябва да променяме", призова Москов. На въпрос дали счита за ежедневие да умират новородени Москов отговори, че как го наричаме и дали искаме нещата да се изричат с истинските думи, фактите не се променят. "Ако искате да пазя душата ви ще го направя, но това не променя факта", каза Москов. 

"Докладът на Агенцията за медицински одит ще бъде на бюрото ми късно тази вечер, а утре сутринта ще имам среща с кмета на Тетевен, за да обсъдим решенията за бъдещето на болницата. Какво точно се е случило и какви ще бъдат последствията за хората, ангажирани в този случай, ще бъде предмет на доклада, който ще бъда качен на сайта на здравното министерство, както и на действията на прокуратурата", подчерта министърът. По-рано днес стана ясно, че Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство по случая. 

Тетевен в момента по същество няма акушеро-гинекологично отделение, защото лекарите са подали оставка. Поради тази причина е командирована линейка от Ловеч, която да осигури транспортиране на родилки от Тетевен в Ловеч или Троян. Регионалната здравна инспекция ще направи преглед на всички родилки, които досега са били пациентки на болницата в Тетевен, за да не се прекъсва проследяването на тяхната бременност, обеща Москов. 

На въпрос дали има ефективен механизъм оплакванията към лекарите да не остават в болницата, а да се действа по него преди случаят да гръмне в медиите Москов отговори, че поне по времето на неговото управление на министерството няма случай, в който е имало оплакване и Агенцията за медицински одит не се е задействала. Според жалба на майката по време на раждането върху нея е било упражнено физическо насилие, което е станало причина за смъртта на здравото ѝ бебе. 

Старозагорските онколози спират протеста, засега

Лекари и медицински специалисти в Комплексния онкологичен център в Стара Загора се разбраха със здравния министър, че протестите спират...

"Ако имате оплаквате към даден лекар, можете да се обърнете към ръководството на болницата. След това, ако имате оплакване, има горещ телефон на министерството, където можете да се обадите. Има и Агенция за медицински одит, която също има съответните контакти и може да оповестите вашите притеснения. Има ясен и регламентиран механизъм - ангажимент е на държавата да задейства мерки, за да се изясни реалността", обясни процедурата Москов. 

В случая на хората в Тетевен, вероятно този механизъм не е сработил, призна той. Министърът уточни, че не може да каже със сигурност дали хората в Тетевен са минали по този път. 

Утре ще бъде оповестен и докладът от проверките на болници в страната след случая в "Софиямед". "Има акушеро-гинекологични отделения, които не отговарят на стандартите. Ще им бъдат дадени предписания в съответния срок за набавяне на кадрови и апаратурен потенциал. Ако това не се случи, ще се случи това, което се случи в "Софиямед" - намаляване на нивото на компетентност или затварянето им", каза Москов. Все още обаче той не е чел доклада и не може да даде примери. 

Целта не е да има затваряне на болници, а те да отговарят на стандартите и да гарантират сигурността на пациентите. "Когато имате три домата, не си купувате десет хладилника, за да ги държите вътре - това струва скъпо и не осигурява никакво качество. Въпросът е болничната инфраструктура да бъде приведена в съответствие с нуждите, а не с бизнес плана на един или друг човек", обясни идеята на своите действия Москов. 

Избраха нов директор на Комплексния онкологичен център в Пловдив

Резултатите от конкурса за управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив отново създадоха напрежение - на първо място е класира...

Всяка една от големите структуроопределящи болници успява да влезе във финансовите параметри, подадени от НЗОК и от това не страда дейността и качеството на лечението, категоричен бе Москов. "Има болници, които са си позволили да правят разходи много различни от договорените с НЗОК. Ако има намаляване на цени, стойности и бюджети, то трябва да касае определени болници, които не са изпълнили ангажимента си с НЗОК. Нито една от големите структуроопределящи болници до тук не е казала, че методиката на НЗОК за бюджетиране на дейността води до проблем в работата", настоя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване