Москов: Затягаме контрола, съжалявам, че легитимирах лицето за борба с хепатит

11536
Москов: Затягаме контрола, съжалявам, че легитимирах лицето за борба с хепатит
Снимка: БГНЕС

Ако не медиите са казали, че родилките ще им се наложи да стискат заради новата методика за финансиране на болниците, а лекар го е направил, трябва да има санкции. Не можете да кажете, че преразпределението на парите, които са същите като миналата година, но се стараем да не изтичат, е нещо лошо. Това заяви здравният министър Петър Москов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Казвам, че няма никаква опасност за всеки пациент в спешна нужда да не бъде приет в болница, категоричен беше Москов. Здравният министър добави, че 95% от похарченото от болниците през 2014 година ще са напълно достатъчни за заплатите на персонала им. Ние в момента пресичаме бизнес плановете на болниците. Сега чувате вопли от болници, за които никой няма да разбере, че затварят, освен собственика им, илюстрира здравният министър.

Председателят на БЛС категорично против по-малкото пари за медицинска дейност

Намаляването на цените на медицинските дейности е неприемливо, защото това означава лекарите да работят допълнително. Чрез намаляване...

Петър Москов заяви, че идеята на методиката е 95% от похарченото от болниците от миналата година трябва да ходи за лечебните заведения, които приоритетно приемат спешно. А за останалите болници – 90%. Сега се събират данни от GPS по линейки, да се види кой какво и къде кара и ще е ясно скоро за кого ще има 95% и за кого – 90%, каза Москов. Той счита, че всяка методика с твърди лимити не е съвършена, но докато законът е такъв, трябва НЗОК да осигурява пари за бизнес бюджетите на болниците. Москов заяви, че например в болница в Лом имало настанени повече хора в кома за една година, отколкото за цяла София и София-област. Сега вече НЗОК ще се договаря по различен начин с това лечебно заведение, подчерта Москов. Като контрапункт той посочи управлението на ВМА след назначението на новия шеф Николай Петров, който много променил нещата.

По отношение на скандала с лицето на борбата с хепатита Христо Гешов, здравният министър обяви, че съжалява, че е легитимирал този човек. Подобни хора с подобни действия опетняват действията на организации за защита на пациенти. На два пъти беше осигуряван мобилен кабинет за изследвания, но Гешов не събра хора за изследвания. Ако някой си представя, че държавата трябва да му даде 100 хил. лева ... Такива хора създават лошо име на всяка една пациентска организация, подчерта министърът.

Москов отново наблегна на важността на електронната здравна карта. Срещу нея винаги щяло да има съпротива, защото няма да се позволи надписване на услуги в здравеопазването – като фалшивите хоспитализации. Да кажат и тези, които ми готвят вот на недоверие, захапа здравният министър. Той е категоричен, че ксерокопието на лична карта е фалшификация, защото позволява фиктивна хоспитализация. Сега има система и искам да видя кой ще е този юнак, който ще ме приеме в болница, без да знам дори, добави Москов.

По отношение на наличността на инсулин, здравният министър призна, че има обективен проблем с определен вид инсулин. Хората, които се нуждаят от него, минават на друг вид инсулин, докато решим проблема, каза Москов. Той говори и за липсата на ривотрил – лекарство, което предпазва епилептиците от пристъпи. Москов посочи, че имало генеричен ривотрил в аптеките и имало и схема как да се действа на сайта на Министерството на здравеопазването.

Частните болници дадоха на съд новата методика за финансиране

Частните болници дадоха на съд новата методика за финансиране на лечебните заведения, която ограничава техните бюджети. Заедно с Център...

Здравният министър изброи какво е обещал и докъде е стигнал – да се оправи „Спешна помощ”, да се поправят нещата със специализациите на млади лекари, вече имало 250 такива млади хора назначени, на първо четене е минал и здравният закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com